Dostupni linkovi

Vlasti RS traže novi politički dogovor


Sporazumom o reformi policije, usvojenim u entiteskim i državnom Parlamentu, predviđeno je da Direkcija za reformu do kraja septembra pripremi zakone i model budućih jedinstvenih policijskih snaga Bosne i Hercegovine. Zakoni i modeli moraju biti usklađeni sa principima EU koja zahtjeva da država Bosna i Hercegovina bude nadležna za zakone i budžet, da je operativni dio u nadležnosti lokalne policije i da se onemogući političko uplitanje u rad policijskih snaga. U Republici Srpskoj, međutim, tvrde kako se politički Sporazum o restrukturisanju policije iz oktobra 2005. godine ne poštuje, te traže novu rundu pregovora.

Prema ocjeni većine političara iz ovog entiteta, Sporazum je prekršen već na početku kada je formirana Direkcija za reformu policije koja odlučuje preglasavanjem, a ne konsenzusom. Član predsjedništva Partije demokratskog progresa Vinko Radovanović kaže:

„Ovakav način, sa ovakvom Direkcijom, taj proces se neće moći dovesti do kraja prije izbora. Mislimo da bi onda poslije izbora trebalo da se napravi novi politički dogovor na bazi koga bi se krenulo u proces reforme formiranjem Direkcije po tom političkom dogovoru, jer smatramo da ova Direkcija koja je formirana nije u skladu sa sada postignutim dogovorom. Mi mislimo da je ona formirana mimo sporazuma i smatramo da, s obzirom da taj proces neće biti završen, odnosno dio procesa koji je predviđen ovim akcionim planom neće biti završen do izbora, onda poslije izbora mislimo da je najrealnije novi politički dogovor i na bazi novog političkog dogovora da se krene u reformu policije.“

Tomislav Limov iz Socijaldemokratske partije mišljenja je da postojeća vlast koja je postigla Sporazum neće biti u stanju i da ga provede, te da su zahtjevi za obnavljanjem političkih dogovora kupovanje glasova birača u predizbornoj kampanji:

„...kako se ne bi moralo objašnjavati svojim biračima da se ipak popustilo u odnosu na zahtjeve koji su sasvim jasni, jer ona poznata tri principa Evropske unije su onaj minimum. Moram reći, kada dođe do implementacije policijske reforme, sigurno da će tu biti još određenih zahtjeva i potreba, na koncu, jedinstveno činovanje, finansiranje, nemiješanje u operativni rad policije sa strane političara, i ono oko čega ima najviše straha od strane političara u Republici Srpskoj – utvrđivanje granica lokalnih policijskih regija. Nema granica kantona, nema granica entiteta koji jesu sada prepreka za policajce, a vrlo su propusne za kriminalce.“

Predsjedavajući Direkcije za refomu policije u Bosni i Hercegovini Vinko Dumančić priznaje da se reforma sporo provodi, te da su pojedine odluke donesene bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske, ali naglašava da zastoja u radu nema:

„Činjenica je da je sporo, ali u svakom slučaju, mi smo donijeli odluku, istina, bez člana iz Republike Srpske. Mi smo postigli konsenzus oko evropskih principa, a o policiji na dvije razine, što znači državna i lokalna. O lokalnoj nismo razgovarali, o državnoj jesmo, i tu mislim da imamo dosta bliske stavove kao profesionalci i na koji način urediti državnu razinu. Mi upravo na tom radimo.“

Posljednji problem u radu Direkcije za refomu policije u Bosni i Hercegovini nastao je istekom mandata predsjedavajućeg Vinka Dumančića kojeg bi na ovom mjestu po principu rotacije trebao naslijediti neki od predstavnika Republike Srpske. Za sada mjesto predsjedavajućeg niko od srpskih predstavnika ne želi. Dumančić tvrdi kako novonastala situacija u Direkciji neće zaustaviti reformu:

„Ostaje nam neko od drugih po našem pravilniku i poslovniku o radu, odnosno odluci Vijeća ministara, ja se nadam da će biti 26. ovog mjeseca izabran predsjedatelj u naredna tri mjeseca i da reforma policije neće stati.“

Predstavnici EU u više navrata upozorili su vlasti Bosne i Hercegovine da ukoliko do septembra ove godine ne bude napretka u reformi policijskih snaga, proces zaključivanja pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće zaustavljen.
XS
SM
MD
LG