Dostupni linkovi

BEČ


Pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice u Beču počeli su razgovori najviših predstavnika vlasti Srbije i Kosova. Prvi put sastali su se predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica s jedne, i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Agim Čeku s druge strane.
Pregovorima predsjeda posebni izaslanik UN za Kosovo Martti Ahtisaari, a nazočni su predstavnici EU, kontakt skupine i NATO-a, te austrijski savezni kancelar Wolgfang Schuessel, te austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.
Agencije prenose da su delegacije u dvoranu gdje se održavaju razgovori ušle odvojeno i da nije bilo međusobnog rukovanja.
Nakon prvog kruga razgovora, srpski predsjednik Boris Tadić je kazao da albanska strana nije došla pregovarati, a predsjednik Kosova Fatmir izjavio je da kosovski Albanci očekuju nezavisnost Kosova do kraja ove godine. Zajedničkom ručku nije prisustan srpski premijer Vojislav Koštnica ,zbog ,kako je rečeno "konzultacija sa svojim savjetnicima".
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG