Dostupni linkovi

MOSKVA / NJUJORK / KAIRO / BERLIN / VAŠINGTON


Rusija je predložila u subotu održavanje hitnog sastanka ministara spoljnih poslova vodećih zemalja sveta u Bejrutu ili Rimu, u cilju pokušaja zaustavljanja krize na Bliskom istoku.
Ujedinjene nacije su objavile da je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) predložila da u sredu bude održana međunarodna konferencija na kojoj bi trebalo formulisati planove za prekid neprijateljstava na granici Izraela i Libana.
Egipat i Francuska su pozvali Izrael i Hezbolah da odmah prekinu sukobe, objavili su u subotu u Kairu ministri spoljnih poslova Filip Dust-Blazi (Philippe Douste-Blazy) i Ahmed Abul-Gejt. Ministar Blazi je ocenio da bi nastavak sukoba Izraela i Hezbolaha mogao "uništiti državu Liban". U Amanu je dodao da za prekid neprijateljstava nužnim smatra razmenu zarobljenika između Izraela i Hezbolaha.
Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) je poručio u subotu iz Egipta da je prekid borbi na jugu Libana prioritet njegove zemlje i da će o tome u nedelju razgovarati sa izraelskim premiojerom Ehudom Olmertom.
U nedelju na Bliski istok kreće i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice).
Oko 7.000 ljudi protestovalo je u subotu u Londonu protiv izraelskih akcija na jugu Libana.
XS
SM
MD
LG