Dostupni linkovi

TEL AVIV / BEJRUT


Izraelski tenkovi i oklopni transporteri ušli su popodne u Liban nakon što je građevinskim mašinama srušena granična ograda kod sela Meron A Ras koje se nalazi otprilike na pola puta između Kirijata Šamone i obale Sredozemlja.
Izraelske oružane snage su čitave protekle noći i jutros dejstvovale po južnom Libanu.
Izrael je saopštio jutros da je njegovo vazduhoplovstvo gađalo od petka ujutro oko 150 lokacija, da su ciljevi bili vojna skladišta, lanseri raketa i telekomunikacioni centri koje koristi Hezbolah. Libanska vojska je objavila da je pogođen među ostalim jedan toranj severno od Bejruta koji su koristile jedna televizija i jedna od mreža mobilne telefonije.
Izraelska vojska je objavila da je Hezbolah ispalio tokom noći iz Libana na izraelsku teritoriju samo nekoliko raketa i da u eksplozijama nije bilo povređenih. Jedan od portparola izraelske vojske je jutros na konferenciji za medije na pitanje da li jučerašnja mobilizacija rezervista podrazumeva da će biti invazije na Liban odgovorio da će biti "ograničenog širenja operacija u Libanu".
Sukob Izraela i Hezbolaha je izbio 12. jula, kada su pripadnici te radikalne grupacije oteli dva izraelska vojnika na granici. Od tada su u Libanu poginule 362, a u Izraelu 34 osobe.
XS
SM
MD
LG