Dostupni linkovi

Uskoro inspekcija zatvora


Međunarodne mirovne snage na Kosovu će postovati odluku NATOa da dozvoli inspektorima Saveta Evrope da posete pritvorske jedinice na Kosovu. Takvu dozvolu su pozdravile organizacije za zaštitu ljudskih prava navodeći da je to korak ka regulisanju pitanja odnosa prema zatvorenicima, koji nije u skladu sa standardima.

Predsedavajući Saveta Evrope Teri Dejvis je izjavio da će se proveriti kakvo je ponašanje prema zatvorenicima u 46 zemalja članica Saveta Evrope. Ranije ove sedmice NATO je odobrio da inspektori Saveta Evrope posete njegove zatvore na Kosovu. Portparol KFOR-a Pio Sabeta kaže za Radio Slobodna Evropa da će svaka odluka sa višeg nivoa biti sprovedena i potvrdio da u vojnim bazama nema zatvorenika:

“NATO u pritvorskom centru na Kosovu ne drži nikog zatvorenog od 2004. godine.”

Zahtev za kontrolom zatvora se posebno odnosi na američki vojni kamp Bondstil, koji se nalazi u blizini Uroševca. Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava su više puta izrazavale sumnju da se u toj bazi nelegalno drže zatvorenici. Iako su predstavnici KFOR-a i UNMIK-a takve sumnje uvek odbacivali i izražavali spremnost na transparentnost, inspektorima do sada nije bilo omogućeno da posete ovu najveću vojnu bazu na Kosovu. U tom kampu je do pre dve godine postojao vojni pritvor i u njemu su držana lica optužena za teška krivična dela. Ali danas tamo više nema pritvorenika.

Međutim, najava inspekcije zatvora na Kosovu je pozdravljena, pošto se ocenjuje da je položaj zatvorenika neadekvatan. Predstavnik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Ibrahim Makoli kaže da taj odbor nema pravo na pristup pritvorskim centrima. Stoga on ističe da inspekcija pritvora UNMIK-a i KFOR-a treba da bude funkcionalna jer je potpisana Evropska konvencija o zabrani torture, koju je Kosovo obavezno da poštuje:

“Odnos prema zatvorenicima nije u skladu sa međunarodnim konvencijama o zabrani torture. Mi stalno primamo primedbe od zatvorenika, njihovih porodica ili advokata za nehumano tretiranje i neadekvatne uslove.”

Kosovski zvaničnici se nadaju da će stručnjaci Saveta Evrope pomoći da Kosovo na evropski način uredi svoje zatvore. Ministar pravosuđa Jonuz Saljihaj ističe značaj međunarodnog monitoringa:

“Savet Evrope će uraditi svoje analize, monitoring i doneti zaključke i to je za nas korisno, jer mi želimo da dostignemo najviše evropske standard. Ii to se odnosi i na uređenje najvećeg kosovskog zatvora, Dubrava.”

U svakom slučaju, svi polažu velike nade da će zvaničnici SE, koji po evropskoj Povelji o zaštiti ljudskih prava imaju pravo na neograničeni pristup pritvorskim jedinicama, sačiniti pravu procenu stanja i pomoći da se pronađe demokratsko rešenje. Ibrahim Makoli smatra da je u cilju priblizavanja međunarodnim standardima neophodno izvršiti reformu pravosudnog sistema, omogućiti veću trasparentnost i redovnu kontrolu.
XS
SM
MD
LG