Dostupni linkovi

Neće biti velike postizborne koalicije


U dvjema najjačim strankama u crnogorskom parlamentu, Demokratskoj partiji socijalista i Socijalističkoj narodnoj partiji, odbacuju mogućnost formiranja koalicije nakon izbora. Bez obzira na poruke koje se šalju iz evropskih institucija. Portparol DPS-a Predrag Sekulić odbacuje tu mogućnost, tvrdeći da SNP nema demokratski kapacitet:

„Demokratska partija socijalista je u više navrata saopštila da je spremna na saradnju sa svim partijama koje imaju demokratski predznak i čiji je cilj ubrzano približavanje Evropskoj uniji. Na žalost, Socijalistička narodna partija u ovom trenutku ne ispunjava nijedan od ta dva uslova“.

Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović ocjenjuje da suštinske demokratizacije u Crnoj Gori ne može biti ukoliko na vlasti i dalje bude DPS:

„Upravo je DPS odgovoran za ekonomsko i socijalno propadanje Crne Gore, za pljačkašku privatizaciju i za bujanje organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Odgovornost DPS je naročito izražena u produkovanju podjela u Crnoj Gori koje su naročito izražene nakon referenduma. S toga je za Socijalitičku narodnu partiju Crne Gore nezamislivo da partija koja je stvorila te podjele i koja na tim podjelama vlada sada i radi na eliminaciji tih podjela“.

Na pitanje da li su ispravne teze predstavnika evropskih institucija da bi koalicija DPS – SNP pomogla pomirenju u Crnoj Gori, Sekulić kaže da Crna Gora nije podijeljena, već da u njoj postoje političke razlike:

„Tačno je da postoje političke razlike. Međutim, nakon referenduma i nakon što je Crna Gora postala nezavisna država te podjele su sve manje i manje. Postoje političke razlike u onom dijelu u kojem neko smatra da treba ići brže ili sporije prema Evropskoj uniji ili postoje političke razlike u gledanju na ovo ili ono pitanje, ali takve političke razlike postoje svugdje u svijetu u svakoj državi, tako da ne bih govorio o podijeljenoj Crnoj Gori i ne mislim da je pravljenje koalicije sa Socijalističkom narodnom partijom taj most koji bi navodno pomirio Crnu Goru. Smatram da Crna Gora nije podijeljena“.

Crna Gora ne može imati budućnost ako se prethodno ne ostvari unutrašnje pomirenje, kaže Vuksan Simonović iz Socijalističke narodne partije, po čijem mišljenju se pomirenje može ostvariti na samim izborima:

„Upravo zbog toga očekujemo da građani Crne Gore na predstojećim parlamentarnim izborima prepoznaju tu potrebu unutrašnjeg pomirenja i uskrate podršku Demokratskoj partiji socijalista kako bi se stvorila mogućnost za širi koncenzus.“

Kako na eventualnu koaliciju DPS-a i SNP-a gleda Narodna stranka koja će se na predstojećim izborima pojaviti u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom, odgovara Dragan Šoć koji, između ostalog, kaže da je razlika između aktuelne vlasti i opozicjie veoma duboka, te da bilo kakva najava postizbornih koalicija ne bi bila dobra za političke partije:

„Sigurno je da opoziciono biračno tijelo ne bi imalo previše razumijevanja za bilo kaga ko bi čak i nagovijestio mogućnost jedna takve postizborne koalicije. Mislim da je suština priče u Crnoj Gori sljedeća. Režim je na vlasti 17 godina. Kreirao je jedan ambijentni sistem, bez čije promjene nikakvog napretka Crnoj Gori nema. Da je DPS bio sposoban da sam sebe mijenja vjerovatno bi oni to do sada i uradili, tako da mislim da neku evropsku perspektivu Crne Gore ne treba tražiti u tom pravcu, nego je treba tražiti u pravcu temeljnih reformi sistema koji je režim Mila Đukanovića uspostavio“.

Član evropskog parlamenta Jelko Kacin smatra preranim otvaranje pitanja postizbornih koalicija, ali navodi da će Evropska unija prihvatiti svaku demokratsku odluku u Crnoj Gori:

„Ovo pitanje je postavljeno prerano, jer vi izbora još niste imali. Evropska unija jednostavno mora prihvatiti svaki demokratski rezultat. Isto vazi za rezultat parlamtarnih izbora kao i na kraju krajeva i za kompoziciju vladajuce koalicije u sledecem mandatu.“
XS
SM
MD
LG