Dostupni linkovi

Britanski specijalci u potrazi za Mladićem


RFE: Da li su verodostojni medijski navodi ovde u Srbiji da su britanski obaveštajci, koji treba da pomognu u hapšenju haškog optuženika, generala Ratka Mladića, već u Srbiji na tom zadatku?

BEAVER: Mislim da su ti navodi veoma verodostojni. Srpska Vlada je pozvala specijalce iz britanskih tajnih službi da pomognu u lociranju i hvatanju optuženih za ratne zločine. Ekspertiza koju u toj oblasti pokazuju Britanci je zaista najbolje što svet ima. Specijalci naših tajnih službi su uspešno sarađivali sa hrvatskom i drugim vladama širom sveta da pronađu begunce koji su često zaštićeni tehnološki vrlo sofistikovanim bezbednosnim i radio i telekomunikacionim sistemima. Dakle, ja verujem da su oni u Srbiji na tom zadatku. Ovde, naravno, nije reč o tome da će ti agenti-specijalci ići na teren i hapsiti begunce; njihov zadatak će biti monitoring, strateška procena, prisluškivanje, razbijanje kodova I slično, a tu su Britanci zaista izuzetno efikasni.

RFE: Imate li informacije o tome da li su britanski specijalci već u Srbiji?

BEAVER: Imam informacije o tome da je za vreme posete srpskog premijera Velikoj Britaniji, pre oko mesec dana, bilo razgovora o tome i da su ti razgovori rezultirali dogovorom da Britanci pošalju svoje specijalce. Oni su bili spremni da krenu u roku od svega nekoliko dana, tako da imam razloga da verujem da su već u Srbiji.

RFE: Pomenuli ste Hrvatsku. Da li je tačno da su slične jedinice specijalaca britanskih tajnih službi pomogle u hvatanju haškog optuženika, generala Ante Gotovine?

BEAVER: Da, Britanci su obezbedili značajnu podršku hrvatskoj Vladi da locira ovog haškog optuženika koji je bio direktna prepreka Hrvatskoj u nastavljanju pregovora o kandidaturi sa Evropskom unijom. Ovakva pomoć objašnjava se željom britanske Vlade da svoje prijatelje – Hrvatsku i Srbiju - vidi u Evropskoj uniji, da pomogne u stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu, kako bi i taj region postao deo velike evropske porodice.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG