Dostupni linkovi

NATO i EU očekuju konkretne poteze


Geraqina TUHINA

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je spremnost da naredne nedelje prisustvuje tzv. „susretu slonova“ u austrijskog prestolnici. Imali smo neke male tehničke probleme i čekao sam da ih Marti Ahtisari reši, kazao je Tadić:

„U toku moje posete Briselu dobio sam informacije da je on rešio ove probleme. Zbog toga ja sam spreman da idem u Beč.“

Predsednik Srbije je ovo rekao nakon susreta u NATO-u sa generalnim sekretarom Alijanse Jap de Hop Skeferom (Jaap de Hoop Scheffer) i obraćanja Glavnom savetu NATO-a. Šef Alijanse je zatražio konstruktivan pristup srpske i albanske strane u pregovorima, ali je na kosovske Srbe apelovao da se uključe u institucije Kosova i omoguće postizanje uspeha u rešenju statusa.

Jap de Hop Skefer je pozdravio Akcioni plan za saradnju s Haškim tribunalom i zatražio implementaciju ovog plana. NATO je, kaže Skefer, spreman da pomogne Srbiji. Saveznici su spremni da ojačaju saradnju sa ovom zemljom:

„Međutim, moram da ponovim da Srbija mora da stvori uslove da bi se ta saradnja omogućila.“

Skefer je najavio da će sa samita u Rigi, koji će biti održan u novembru ove godine, lideri zemalja članica NATO saveza uputiti pozitivne signale Srbiji. Predsednik Srbije Boris Tadić:

„Radi se o pozitivnim signalima najbržeg mogućeg ulaska u Partnerstvo za mir. Oni će od strane NATO-a biti sagledani u narednom periodu i to je za Srbiju veoma važno. Još jednom, Srbija, potom Crna Gora, pa i Bosna i Hercegovina su jedine zemlje na severnoj polulopti planete zemlje koje su izvan evroatlantskih struktura. To je neprihvatljivo i to je – gledajući generalno – vrlo opasna situacija.“

Inače, generalni sekretar NATO-a je ocenio da je ova godina veoma važna, a istovremeno i teška za Srbiju. On tvrdi da se i dalje nada da će Srbiju videti u Partnerstvu za mir u toku 2006. godine:

„Čim se ispune uslovi, obećavam da će odmah doći do toga. Radije bih video Srbiju u Partnerstvu za mir ovog popodneva nego čekao do sutra ujutro.“

* * * * *

Saradnja sa Haškim tribunalom, kao i hapšenje Ratka Mladića, od suštinske je važnosti za Srbiju, jer nije fer prema građanima Srbije da budućnost zemlje bude blokirana zbog par pojedinaca, izjavio je predsednik Evropske komisije Hoze Manuel Baroso nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u utorak u Briselu.

Baroso je ocenio da je Akcioni plan za saradnju sa Haškim tribunalom dobar i da on sada očekuje konkretne rezultate:

„Ako je plan bio neophodan za hapšenje optuženih osoba, zašto se na taj plan čekalo do sada? On se trebao napraviti ranije. U svakom slučaju, sada imamo Akcioni plan i nadajmo se da će se postići rezultati“, izjavio je Baroso.

Za predsednika Tadića, Akcioni plan je od ključnog značaja, ali on napominje da garanciju za implementaciju ovog plana imaju ljudi koji su radili na njemu. Na Vladi Srbije je stvaranje atmosfere i preduzimanje akcija u hapšenju Ratka Mladića, mišljenja je Boris Tadić:

„Ja sam predsednik Srbije. Ovo pitanje nije u mojoj nadležnosti, ali ću svakako podržati vladu“, rekao je predsednik Srbije.

Budući da je taj plan već dan ranije u Briselu predstavio premijer Srbije Vojislav Koštunica, Boris Tadić je rekao da u evropskoj prestonici sa sagovornicima razmatra ostale probleme sa kojima se suočava Srbija. Govoreći o procesu pronalaženja kosovskog statusa, predsednik Tadić je rekao da nije zadovoljan dosadašnjim tokom pregovora. Srbija učestvuje u ovim pregovorima kako bi se postigao kompromis putem demokratskih pregovora, kaže Boris Tadić.
XS
SM
MD
LG