Dostupni linkovi

Predsjednik prihvatio pokroviteljstvo nad Alkom


Mesić je rekao da „sa sigurnošću može reći da će prihvatiti pokroviteljstvo i poslati uobičajene darove“ iz čega se dade iščitati da je sinjsko izaslanstvo prihvatilo uvjete koje je on postavio da se prihvati Alke: da ne bude uvreda predsjedniku, ni njegovom izaslaniku, kako se to dogodilo 2001. godine, da se definira odnos prema generalu i bivšem alkarskom vojvodi, Mirku Norcu, koji je pravomoćno osuđen na 12 godina za ratne zločine, a još je član Viteškog alkarskog društva unatoč Statutu po kojem bi mu zbog presude trebalo prestati članstvo, te da se u četu vrate trojica alkara Ognjen Preost, Ivica Perića i Stipe Breke, koji su se svojevremeno bili suprotstavili vrijeđanju Mesića.

Sinjska Alka se i s današnjom posjetom vraća jednoj od svojih
tradicija. Ona je oduvijek bila u ljubavi s vladajućom politikom. Njoj je milost vlasti trebala radi egzistencije, a vlasti radi podgrijavanja iluzije da su i oni sami nastavak sinjskog junaštva od prije skoro 300 godine. To je na izvjestan način danas podvukao i Stipe Mesić:

„Alka se držala i za austrijskog cara, za Pavelića, za Tita, za Aleksandra Karađorđevića. Jedino je nastao spor kada je trebalo Alku trčati za hrvatskog predsjednika.“

Idila vlasti i Sinja narušena je 2001. godine, kad vodstvo Viteškog alkarskog društva i vladajući HDZ u Sinju nisu pristali na kohabitaciju s predsjednikom Mesićem. Najprije su Mesića molili da prihvati pokroviteljstvo, da bi zatim odbili njegove darove, kriveći ga za uhićenje Mirka Norca:

„Ne možemo primiti darove sve dok je naš alkarski vojvoda, Mirko Norac, u pritvoru“, rekao je tadašnji sinjski gradonačelnik i predsjednik Viteškog alkarskog društva, Mate Jukić, koji je i dan danas u Upravi tog društva.

Zato je alkar Ivica Perić skeptičan kad su u pitanju obećanja dana Mesiću:

„Čisto sumnjam da će oni ove uvjete do Alke ispuniti. Jedno govore u medijima, a drugo između sebe. Cijeli upravi odbor je podijeljen.“

Mate Jukić je zadržao utjecaj u Alci, premda je izgubio vlast u Sinju na izborima prošle godine, kad su građani, suočeni s ekonomskom provalijom u kojoj se grad našao, ali i s uništavanjem simbola Cetinske krajine, sinjske Alke, izabrali koaliciju koju predvodi SDP. Na mjesto gradonačelnika je izabran nezavisni kandidat i bivši alkarski vojvoda Tomašević, koji je tu dužnost obavljao u vremenu između partizanskog generala Bruna Vuletića i generala Hrvatske vojske, Mirka Norca. Tomašević je u stvari most prema Mesiću. I danas mu se, po tko zna koji put, ispričao:

„Nadam se da se takvi ekscesi više nikada neće dogoditi u ponosnom i viteškom Sinju.“

Mesić je lani u Sinju posjetio Tomaševića i kao čin dobre volje prema Alci na njenu skupštinu, koja više nije birala Mirka Norca za vojvodu, poslao je kao svog izaslanika načelnika glavnog stožera HV-a, generala Josipa Lucića. Ali, ni to nije spriječilo incident kad je član alkarskog društva, Luka Podrug, Mesića proglasio veleizdajnikom:

„Neka gradonačelnik slobodno na svojim leđima nosi svog predsjednika, veleizdajnika, ali ako je tako, mi radije biramo čast i ponos.“

Viteško alkarsko društvo se najprije blago ogradilo od Luke Podruga, da bi on kasnije bio isključen iz tog društva. Mesić je danas, po treći put, pružio ruku sinjskoj Alci. Unatoč garancijama, nema sumnje da on opet hazardira. Za rezultat treba pričekati 6. kolovoza, kad se trči 291. sinjska Alka.
XS
SM
MD
LG