Dostupni linkovi

BRISEL / BEOGRAD


Zvaničnici Evropske unije su pozdravili Akcioni plan Vlade Srbije za hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića koji je u sedištu Evropske unije sinoć predstavio srpski premijer Vojislav Koštunica.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso) je objavio rano popodne u Briselu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da smatra da je saradnja sa Haškim tribunalom "od suštinske važnosti za Srbiju" i da "nije fer da budućnost zemlje bude blokirana zbog par pojedinaca".
"Ako je plan bio neophodan za hapšenje optuženika zašto se čekalo do sada? Trebalo je da bude napravljen ranije. U svakom slučaju sada imamo Akcioni plan i nadamo se da će biti rezultata", rekao je predsednik Evropske komisije.
Predsednik Srbije je rekao da garancije za sprovođenje plana treba da daju ljudi koji su radili na planu. "Ja sam predsednik Srbije. Ovo pitanje nije u mojoj nadležnosti, ali ću svakako podržati Vladu", rekao je predsednik Tadić u Briselu.
Erki Tuomioja (Erkki), ministar spoljnih poslova Finske, države trenutne predsedavajuće Evropskom unijom i Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje, objavili su sinoć nakon sastanka sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom da je plan dobar, ali da očekuju njegovu primenu.
Sadržaj plana do sada nije objavljen. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je objavio sinoć da je planom predviđeno imenovanje posebne ličnosti – koordinatora koji bi rukovodio sprovođenjem Akcionog plana.
Nekoliko medija u Srbiji je javilo da su za te koordinatore određeni Rasim Ljajić, čelnik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i Vladimir Vukčević, glavni tužilac Srbije za ratne zločine. Vest o tome da su njih dvojica koordinatori do sada zvanično nije ni potvrđena ni demantovana.
U Beogradu je saopšteno da je tužilac Vukčević od danas u višednevnoj poseti Haškom tribunalu i da će tamo potpisati sa glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte (Carla) memorandum na osnovu kojeg će pravosuđe Srbije dobiti pristup elektronskoj bazi dokaznog materijala Haškog tužilastva.
XS
SM
MD
LG