Dostupni linkovi

ST. PETERSBURG


U sjenci zaoštravanja krize na Bliskom istoku, večeras je u Moskvi neformalnom večerom započeo Summit G-8. Zvanični razgovori počinju sutra. Na dnevnom redu, prije energetskih pitanja, biće izraelska ofanziva. SAD i Rusija žele formirati sistem, koji svim državama omogućava pristup nuklearnoj energiji, ali spriječava širenje nuklearnog oružja, izjavili su nakon susreta u Sankt Peterburgu ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i George Bush. Dvojica su svjetskih lidera potpisali zajedničku izjavu o borbi protiv nuklearnog terorizma.
Govoreći o često na Zapadu kritiziranom načinu na koji se razvija ruska demokratija, George Bush je primjetio
"Ja potpuno razumijem da postoji neki ruski način. Ja ne očekujem da Rusija izgleda kao SAD. Kao što me Vladmir već podsjetio prošle noći, naše dvije zemlje imaju različitu istoriju i različitu tradiciju".
Gotovo prekinuvši svog američkog kolegu, izazivajući salve smijeha medju novinarima, Vladimir Putin je odmah odgovorio
"Iskreno govoreći mi ne bismo ni željeli vrstu demokratije kakvu ima Irak".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG