Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Želimo stvoriti multietničku državu


Tokom posete opštini Dragaš, na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije, premijer Čeku se sastao sa predstavnicima bošnjačke/muslimanske zajednice sa kojima je razgovarao o aktuelnim pitanjima na Kosovu, posebno o procesu rešavanja statusa, ističući kako će Kosovo biti nezavisna i suverena država:

"Kosovo će biti država, normalna država, sa punim suverenitetom, demokratska i multietnička država, i to je najvažnije, želi biti država koja će uvažiti prava svakog građanina koji će u njoj živeti, na koju će biti ponosni svi njeni građani, i država koja će imati dobrosusedske odnose sa svim susednim zemljama, država koja ima jasnu viziju integracije u Evropsku uniju i u NATO, znači, Kosovo država za sve. To treba zajedno da uradimo."

Premijer je dodao kako je siguran da na Kosovu ima potencijala da se stvori takva država:

"Nezavisnost Kosova nije znak za paniku, nije znak za uzbunu, niti elementarna katastrofa, kako se želi predstaviti nekim nacionalnim manjinama."

Čeku je konstatovao kako je opština Dragaš primer drugim opštinama u suživotu i ostvarivanju standarda. Govoreći o problemima u ekonomskom razvoju, Čeku je kazao da se mora mnogo više raditi kako bi Kosovo u ekonomskom aspektu bilo održivo. Posle Dragaša, Čeku je u selu Rečane, opština Prizren, imao sastanak sa ondašnjim meštanima, pripadnicima bošnjačke nacionalnosti. Poseta premijera Čekua je deo aktivnosti Vlade u kontaktima sa predstavnicima manjinskih zajednica.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG