Dostupni linkovi

DEN HAAG


Bosanski Srbin Dragan Zelenović izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da nije kriv za mučenje i silovanje bošnjačkih žena u Foči u proljeće 1992. godine, za koje je optužen. Prema optužnici, Zelenović je bio jedan od komandira vojne policije, ali i paravojnih formacija u Foči. Kao jedan od najtežih zločina, u optužnici se pominje grupno silovanje 15-godišnje devojčice. Zelenovića su u lipnju Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno protjerala u BiH.

ZVORNIK
Iz masovne grobnice Kamenica kod Zvornika do sada je ekshumirano 417 tijela Bošnjaka koji su ubijeni 1995. godine u i oko Srebrenice. Kako je rekao šef tuzlanskog ekspertskog tima za ekshumacije Murat Hurtić, to je najveća do sada otkrivena sekundarna masovna grobnica u BiH.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG