Dostupni linkovi

DEN HAAG


Pred Haškim tribunalom danas je počelo suđenje bivšim oficirima Vojske Republike Srpske Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Zdravku Tolimiru, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri, Vinku Pandureviću i Miloradu Trbiću, koji su optuženi za genocid i druge zločine nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Jedan od optuženih, Zdravko Tolimir je u bijegu.
Početak suđenja bio je u znaku spora izmedju glavne tužiteljice Carle del Ponte i odvjetnika optuženih koji su smatrali da tužiteljica emotivno započinje svoju uvodnu riječ naglašavajući detalje tijekom susreta sa ženama Srebrenice na komemoraciji u Potočarima prije tri dana. Del Ponte je inzistirala da se radi o činjenicama, ne o emocijama, no suci su odlučili da ona svoju uvodnu riječ može iznijeti u nastavku sudjenje koje je planirano nakon ljetne pauze Tribunala, 21.kolovoza.

DEN HAAG
Bosanski Srbin Dragan Zelenović izjavio je jutros pred Haškim tribunalom da nije kriv za mučenje i silovanje bošnjačkih žena u Foči u proljeće 1992. godine, za koje je optužen. "Nisam kriv", rekao je Zelenović, nakon što mu je sudija Alfons Ori pročitao tačke optužnice. Prema optužnici, Zelenović je bio jedan od komandira vojne policije, ali i paravojnih formacija u Foči. Kao jedan od najtežih zločina, u optužnici se pominje grupno silovanje 15-godišnje devojčice. Kao zastupnik Zelenovića, pred Haškim tribunalom se pojavio beogradski advokat Dragoslav Ognjanović, nekadašnji pravni savjetnik Slobodana Miloševića. Zelenovića su u lipnju Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno protjerala u BiH.

BRUXELLES
Evropska unija očekuje da srpski premijer Vojislav Koštunica u ponedjeljak u Bruxellesu predoči jasan "akcioni plan" s konkretnim potezima za postizanje pune suradnje s Haškim sudom koji neizostavno vodi hapšenju Ratka Mladića, a time i obnovi pregovora o pridruživanju EU i Srbije.
To su danas priopćili dužnosnici finskog predsjedništva EU i Vijeća
ministara Unije koji su najavili da će Kosstunica taj plan
obrazložiti u susretu s "trojkom EU", na margini zasjedanja ministara vanjskih poslova EU.
XS
SM
MD
LG