Dostupni linkovi

HESLINKI


Evropska Unija zabrinuta je izraelskom ofenzivom na Libanon i izrazila je bojanost da bi se u konflikt na Bliskom Istoku mogla uključiti i Sirija. "Poslijedice bi mogle biti neželjene i potpuno izvan kontrole", rekao je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja.

NEW YORK
Vijeće sigurnosti UN održat će danas izvanrednu sjednicu kako bi raspravili posljednje napade Izraela na Libanon.
U pismu VS Izrael je napisao da zadržava "pravo na samoodbranu".
Sinoć su SAD u Vijeću sigurnosti UN-a uložile veto na nacrt rezolucije kojom se traži od Izraela da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze i prestane s nagomilavanjem snaga u regiji. Američki ambasador pri UN John Bolton je obrazložio da "tekst (rezolucije) nije uravnotežen" i prevladan je najnovijim događajima u Libanonu.

NEW DELHI
Indijske su vlasti u sklopu ubrzane istrage ustanovile i otkrile identitet trećeg osumnjičenog za dobro koordinirane napade izvedene u utorak na nekoliko mjesta u Bombaju u kojima je poginulo najmanje 200 osoba, uglavnom civila. Istražitelji nisu objavili pojedinosti o osumnjičenima, no policijski su dužnosnici izvijestili kako glavnim sumjivcima smatraju pripadnike Lashkar-e-Tayyabe, islamističke militantne skupine s uporištem u Pakistanu koja djeluje u Kašmiru.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG