Dostupni linkovi

UJEDINJENE NACIJE


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je nakon sednice Saveta bezbednosti da je zatrazzio od lidera Srbije i Kosova da se sastanu krajem ovog meseca. Na tom skupu bi izneli svoje vidjenje daljih pregovora o statusu pokrajine.
Srpski premijer Vojislav Kosstunica izjavio je da njegova zemlja ne moze da pristane na nezavisnost Kosova, ocenjujuci da je autonomija u okviru Srbije jedino pravedno resenje.
On je izrazio spremnost na komrpomis, rekavsski medjutim da occekuje da cce svetska organizacija podrzzati argumente Srbije u prilog ostanka Kosova u njenom sastavu. Kosstunica je ocenio da bi se eventualna odluka o nezavisnosti pokrajine negativno odrazila na demokratske procese u Srbiji i upozorio da bi takva odluka predstavljala opasan presedan sa posledicama po regionalnu stabilnost. Zbog toga, po njemu, ressenje za status Kosova treba da bude univerzalno.
Na ovom skupu treba da govori i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG