Dostupni linkovi

Microsoft kaženjen sa 280 milijuna eura


Čekali smo više od dvije godine da Microsoft ispuni odluku suda, nije nam ništa drugo preostalo, rekla je Neeli Kroes, evropska povjerenica za tržišnu utakmicu obrazlažući globu od 280 milijuna eura koju će kompanija morati platiti, jer odbija s konkurentima dijeliti neke programske tajne. No dodale je da bi bi globa mogla iznosit 3 milijuna eura dnevno i to od 31. srpnja nastavi li Microsoft s istom poltikom. "Ni jedna tvrtka nije iznad zakona", kazala je nizozemska političarka. Microsoft je odmah najavio žalbu ,a presudu nazvao nepravednom.

Spor na relaciji Evropska komija -Microsoft traje već dvije godine i to zbog toga što najveća svjetska kompanija za proizvodnju računarskih programa, uz svoj operativni sustav "Windows", koji koristi 90% osobnih računara u svijetu", dodaje i razne druge programe i tako čuva monopol svojih proizvoda. Najveća svjetska kompanija za izradu računarskih programa ponavlja kako je stavila na raspolaganje Evropskoj uniji dio dokumentacije svojeg programa, no Kroes kaže kako to nije dovoljno i da su neovisni promatrači rekli da je to tek polovica onoga što se tražilo. Iizrazila je žaljenje što Microsoft još prije dvije godine nije ispunio svoje obaveze i što je tako dugo čekao.

Evropska povjerenica istaknula je da Bruxelles ovim šalje poruku svima onima koji posluju unutar Unije - da se zakoni koji vladaju u EU moraju i poštovati Naravno, prihod od globa ide u budžet Evropske unije i bit će podijeljen medju dvadesetpetoricom. Analitičari ističu da globa neće uzdrmati Microsft. Ipak, tri milijuna eura moguće dnevne globe nije zanemariva.
XS
SM
MD
LG