Dostupni linkovi

Radikali zatražili smjenu potpredsjednika RS


Inicijativu je pokrenula Srpska radikalna stranka uz obrazloženje da se ne može oprostiti Hafizovićev odlazak na doček Nasera Orića iz Haga, te njegova izjava da bi mu bila čast popiti kafu sa Orićem u Banjaluci. Lider Radikala Milanko Mihaljica:

«Činjenica da je gospodin Hafizović kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u dva navrata zvanično razgovarao sa ratnim zločincem Naserom Orićem, pa je nedopustivo da i dalje vrši funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.»

Kako će proći inicijativa u Skupštini za sada nije poznato jer se vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata i Partija demokratskog progresa još ne žele o tome izjasniti. Sa druge strane, Srpska demokratska stranka svesrdno je podržala zahtjev za smjenu Hafizovića. Šef poslaničkog kluba SDS –a Borislav Bojić:

«Podržaćemo takvu vrstu inicijative jer smo prikupili potreban materijal u vezi sa svim onim što je javno rekao gospodin Hafizović, a posebno s onim što je rekao da će Nasera Orića pozvati da dođe da pije kafu u Banjaluku. To bi bio zaista još jedan cinizam, vrlo ružno ponašanje Šefketa Hafizovića, zvaničnog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Takav potpredsjednik ne treba Narodnoj skupštini Republike Srpske.»

Poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj skupštini Muharem Murselović pita se zbog čega tolika politizacija Hafizovićevog odlaska na doček Naseru Oriću, kada su često osumnjičeni za ratne zločine bili na prijemu i u kabinetima zvaničnika Republike Srpske:

«Osumnjičeni su bili u prilici, ovdje u Banjaluci, da ih najviši funkcioneri Republike Srpske dočekuju u svojim kabinetima, prije i poslije hapšenja, i da im priređuju spektakularne prijeme ovdje u Republici Srpskoj.»

Šef Poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije Tarik Sadović:

«G. Hafizović nije dao nikakve zapaljive izjave, Nije ON pozivao Nasera Orića da dođe u Banjaluku, nego je posve iskreno odgovorio na hipotetičko novinarsko pitanje da li bi s Orićem popio kafu da kojim slučajem dođe u Banjaluku. Predsjedniku manjeg entiteta to je poslužilo da kočijaškim rječnikom najgrublje izvrijeđa potpredsjednika Narodne skupštine.»

Hafizovićeva podrška Naseru Oriću izazvala je brojne negativne reakcije u Republici Srpskoj. Najglasniji je bio entitetski predsjednik Dragan Čavić:

«Taj Hafizović je budala koja hoće da dovede ratnog zločinca ovdje u Banjaluku. Neka lijepo on njega vodi svojoj kući, a ne da ga dovodi ovdje u glavni grad Republike Srpske, tu gdje su institucije, i da čovjeka koji je nagrađen za zločin dovede ovdje, da ga narod linčuje. A takav pokušaj bi ovdje izazvao garantovano reakciju hiljada ljudi. Hafizović i takvi istomišljenici, njima je bolje da ni oni ovdje ne dolaze.»

Odreagovao je i sam Šefket Hafizović, nazvavši Čavića jednim običnim primitivcem. Očekuje se da će poslanici o inicijativi za smjenu Hafizovića raspravljati na sljedećem zasijedanju Narodne skupštine zakazanom za 18 i 19 juli.
XS
SM
MD
LG