Dostupni linkovi

Izborno kapitaliziranje referendumskog uspjeha?


Biljana JOVICEVIC

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, određivanjem datuma parlamentarnih i lokalnih izbora za 10. septembar želio je da skrati kampanju i da se referendumom iscrpljeno biračko tijelo dodatno ne opterećuje, ocijenio je politički analitičar Srđan Armanović:

"Ne bih se pretjerano vezivao za datum. Mislim da se zakazivanje ovog ili onog datuma u politici često pokazalo korisno za one koji su mislili da nije i nekorisno za one koji su mislili da im određeni datum odgovara. Mogao bih samo da pretpostavim da se predsjednik republike odlučio za tako rani datum održanja izbora da bi se što više skratila izborna kampanja, nakon što je biračko tijelo bilo dosta iscrpljeno referendumskom kampanjom. Imajući u vidu da su partijske mašinerije maksimalno radile u vrijeme referenduma, gotovo svi su spremni za izbore. Nema nespremnih za izborno nadmetanje."

Čelnici svih crnogorskih stranaka, izuzimajući vladajuću koaliciju Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, jedinstveni su u ocjeni da je predsjednik Filip Vujanović od konsultacija krajem prošle i početkom ove nedjelje oko datuma održavanja izbora napravio farsu. Stranački prvaci Vujanoviću su sopštili da zbog turističke sezone, odmora, te kampanje, izbore ne bi trebalo održati prije 24. septembra ili 1. oktobra, podsjeća predsjednik Liberalne partije, Miodrag Živković:

"Gospodin Vujanović je odlučio po svome. Onda se pitamo zbog čega je uopšte zakazivao te konsultacije. To je nastavak jednog lošeg ponašanja partije kojoj pripada gospodin Vujanović."

Filip Vujanović je nakon obavljenih konsultacija saopštio da će, koristeći pravo predsjednika Republike, a nakon odluke Ustavnog suda o spornim odredbama Zakona o manjinama, koji se tiču povećanja broja mandata za pripadnike manjina, donijeti odluku krećući se u zakonom propisanim rokovima. Nakon odluke Suda da su odredbe neustavne i da se neće primjenjivati, Vujanović je raspisao izbore za 10. septembar, ponašajući se, kako ocjenjuju u ostalim strankama, kao potpredsjednik Demokratske partije socijalista, a ne predsjednik države. Namjera je, prema riječima potpredsjednice Demokratske srpske stranke, Dragice Perović, očigledna:

"da režim, ponesen naduvanim referendumskim rezultatima i potplaćenom kampanjom, jednim metkom ubije dva zeca - samostalnu državu i da zadrži vlast. Nadam se da će se ovaj politički bumerang ovaj put obiti o glavu ovog i ovakvog režima. I vrijeme mu je."

Za razliku od Demokratske srpske stranke, u Srpskoj narodnoj stranci, prema riječima njenog potpredsjednika, Novice Stanića, drugačije gledaju na ishod izbora koji će se održati 10. septembra:

"Ovo su sedmi parlamentarni izbori od 1990. godine, a može ih biti još 77. Sve dok DPS drži sve monopole, oni će da pobjeđuju. I sve dok to međunarodna zajednica, zbog svojih određenih interesa, to mirno posmatra, opozicija nema nikakve šanse."

Crnogorske opozicione stranke, donedavno okupljene u Unionističkom referendumskom bloku, osim sa kratkim rokovima za kampanju usred turističke sezone, suočavaju se i sa problemom koalicionog ili samostalnog nastupa. Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka su za nastavak iste koalicione saradnje kao i na referendumu, dok sve jača Srpska narodna stranka, koja je bila u toj koaliciji na referendumu, sada preferira zajednički nastup, ali u nacionalnoj, srpskoj izbornoj listi, što je za ostale ne prihvatljivo.

Na sve primjedbe da izbori 10. septembra odgovaraju isključivo vladajućoj stranci, koja će, po svemu sudeći, iako je njen lider Milo Đukanović preferirao samostalni nastup na izborima, prema izvorima štampe ući u novu staru koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom, portparol Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić, odgovora:

"Oni samo pokušavaju da svoj neminovni poraz odgode za petnaestak dana. Rok od 60 dana je propisan zakonom. Mislim da je to dovoljno vremena i za kampanju i za pripremu izbora."
XS
SM
MD
LG