Dostupni linkovi

Pojačane međunacionalne tenzije


Samo nekoliko dana uoči manifestacije Dani banjalučke dijaspore, na kapiji rodne kuće pokojne pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, osvanuli su uvredljivi nacionalistički grafiti. Nasihina sestra Sabiha Kapidžić priča da ovo nije prvi takav slučaj, a da je od policije dobila odgovor da oni ne kreče fasade:

„Prije možda jedno pet dana pisalo je „Koljite balije“, „Draža je živ“, „Srbija“ i ono četiri S. Sada, pošto sam ja prošle godine obavijestila policiju, oni nisu ništa uradili, ove godine sam smatrala što ću opet ići.“


S druge strane, u policji tvrde da nikakvu prijavu ovih dana nisu dobili u vezi sa uvredljivim grafitima. Ali u policiji priznaju da su necionalistički incidenti češći u sezoni godišnjih odmora, kada povratnici dolaze u Banjaluku. Tako se prekjuče u mjestu Vrbanja kod Banjaluke desilo da je nepoznato lice, u blizini džamije, ispalilo nekoliko hitaca u vazduh. Rade Mutić, portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka:

“Upravo u vrijeme godišnjih odmora imamo više ovih tenzija i incidenata. U tom svjetlu mi smo prošle godine, i ove godine ali naročito prošle, radili na tome da pokušamo dogovoriti sa ljudima gdje se radi o tim tenzijama u međunacionalnim sredinama i posebno sa vjerskim službenicima da oni utiču da se ove zapaljive situacije izbjegnu. Međutim, izgleda da nismo imali puno uspjeha kada je u pitanju Vrbanja.“

Da vrijeme u kojem se dešavaju incidenti nije slučajno, smatra i predsjednik Uprave Hrvatskog kulturnog centra Zvonko Tarle:

„Mislim da svi incidenti koji se događaju, zapravo predstavljaju pokušaj da se zacementira postojeće stanje, da se onemogući povratak jer nije bilo moguće zaustaviti procese povratka imovine itd., zato je sada moguće zaustaviti pozitivne procese pri zapošljavanju, utjacaje na društveni život, donošenje odluka o životu zajednice itd.“

Iako su bombe pred kućama povratnika zamijenili grafiti, činjenica je da ovaj rat ne prestaje, samo se mijenja oružje. Zvonko Tarle:

„Znate, zidovi nekad govore trajnije i jasnije i sa odlučnijim porukama nego što govore ljudi.“
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG