Dostupni linkovi

GROZNI


Politički predstavnik čečenskih ekstremista, ministar vanjskih poslova samoproklamirane vlade čečenskih pobunjenika Ahmed Zakajev izjavio je da namjerava objaviti "manifest" za mir u Čečeniji, koji bi se trebao pojaviti ove sedmice, kada će biti održan samit osam industrijski najrazvijenih zemalja - G8. Ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata je čvrsto odbacio svaku mogućnost pregovora s pobunjenicima, navodeći da nije moguće pregovarati s teroristima.

SANKT PETERBURG
U Sankt Peterburgu danas počinju manifestacije antiglobalista, takozvani "kontrasamit", upriličene pred susret lidera G8, grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta zakazan za predstojeći vikend. U organizacionom komitetu "kontrasamita", 12. i 13. jula u Lenjingradskom omladinskom dvorcu održaće se međunarodna konferencija "Socijalno-ekonomske reforme u
Rusiji i globalni kontekst". U petak, 14. jula na stadionu Kirova na Krestovskom ostrvu, počet će Drugi ruski socijalni forum pravosudnih, ekoloških I nevladinih organizacija i sindikata. U subotu, 15. jula, organizatori namjeravaju da prirede demonstracije i miting na ulicama Peterburga, ali su također saopćili da za sada nisu dobili odobrenje gradskih vlasti za tu manifestaciju. Samit G8 zakazan je za 15. i 16. juli.
XS
SM
MD
LG