Dostupni linkovi

SREBRENICA/POTOČARI


U Potočarima pokraj Srebrenice danas su uz prisustvo od trideset tisuća građana sahranjeno još 505 Bošnjaka Podrinja ubijenih kada su srpske snage pod komandom Ratka Mladića u julu 1995. okupirale srebreničku enklavu masakriravši pri tom više od osam tisuća ljudi. Dženaza, čiji je vjerski dio predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ujedno je predstavljao centralni dio komemoracije upriličene povodom jedanaeste obljetnice srebreničkog genocida.
"Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa. Ali ne samo ovdje nego i u New Yorku i u Hagu", kazao je Cerić dodajući kako od toga datuma nitko i ništa više na svijetu nije ostalo isto.
Komemoraciji su, pored brojnih bosanskohercegovačkih dužnosnika, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG