Dostupni linkovi

SREBRENICA/POTOČARI


U Potočarima pokraj Srebrenice danas su uz prisustvo od trideset hiljada ljudi obavljena dženaza za još 505 Bošnjaka toga kraja ubijenih kada su srpske snage pod komandom Ratka Mladića u julu 1995. okupirale srebreničku enklavu masakriravši pri tom više od osam hiljada ljudi. Dženaza, čiji je vjerski dio predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ujedno je predstavljao centralni dio komemoracije upriličene povodom jedanaeste obljetnice srebreničkog genocida.
"Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa. Ali ne samo ovdje nego i u New Yorku i u Hagu", kazao je Cerić dodajući kako od toga datuma nitko i ništa više na svijetu nije ostalo isto.
Komemoraciji su, pored brojnih bosanskohercegovačkih dužnosnika, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG