Dostupni linkovi

MOSKVA/VASINGTON


CCeccenski pobunjenici saopsstili su danas na Internetu da je njihov lider SSamil Basajev poginuo nesrechnim sluccajem u eksploziji konvoja kamiona koji su prevozili eksploziv, a ne u specijalnoj operaciji ruskih snaga bezbednosti u Ingussetiji, kako je ranije saopsstila Moskva.
Ministar inostranih poslova u separatisticckoj cceccenskoj vladi Ahmed Zakajev rekao je da smrt Basajeva necce spreciti njegove saborce da nastave borbu do ispunjenja cilja.
Ssef ruske sluzzbe bezbednosti (FSB) Nikolaj Patrussev rekao je da je Basajev spremao novi napad na jugu Rusije da bi stvorio pometnju uocci samita G 8, najrazvijenih zemalja koji se ovog vikenda odrzzava u Sankt Petersburgu.
Americcki predsednik Dzordz Buss je rekao da je Basajev "to zasluzzio".
SAD i UN stavile su Basajeva na spisak medjunarodnih terorista.
On se smatra odgovornim za niz teroristickih napada u Rusiji, medju kojima je upad u skolu u Beslanu, drzzanje talaca u pozorisstu u Moskvu i u bolnici u Budjanovsku sredinom 90-tih, u kojima je poginulo visse od 500 lica.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG