Dostupni linkovi

Razgraničena finansijska prava i obaveze


Ministri finansija Srbije i Crne Gore Mlađan Dinkić i Igor Lukšić i guverneri Centralnih banaka Radovan Jelašic I Ljubiša Krgović potpisali su sporazum o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama i razgraničenju finasijskih prava i obaveza. Ovaj sporazum između ostalog podrazumeva da Srbija nasleđuje članstvo u MMF-u, Svetskoj Banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Razvojnoj banci Saveta Evrope, dok će Crna Gora aplicirati za prijem u međunarodne finansijske institucije. Obaveze bivše državne zajednice servisiraće se preko Narodne banke Srbije dok Crna Gora ne postane član međunarodnih finasijskih institucija.

Podela imovine između Srbije i Crne Gore izvršena je na osnovu ugovora o sukcesiji sa drugim republikama bivše SFRJ, rekao je ministar finasija Srbije Mlađan Dinkić i dodao da su ista pravila primenjena i u Sporazumu između Srbije i Crne Gore:

„To znači, od iznosa deviznih rezervi i zlata koje smo nasledili od bivše SFRJ, Crnoj Gori pripada 5,88 procenata, a Srbiji 94,12 procenata. Što se tiče finansijske imovine, Narodna banka Srbije će preneti Narodnoj banci Crne Gore, nakon ratifikacije ovog sporazuma, 5,88 procenata od onoga koliko smo zajednički nasledili od bivše SFRJ.“

Istovremeno, obaveze bivše državne zajednice servisiraće se preko Narodne banke Srbije dok Crna Gora ne postane članica međunarodnih finasijskih institucija. Ministar finasija Crne Gore Igor Lukšić istakao je da spoljni dug Crne Gore iznosi oko 750 miliona evra i naglasio da je potpisivanjem ovog sporazuma rešeno jedno od najtežih pitanja između Srbije i Crne Gore. O činjenici da će Crna Gora aplicirati za članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama Lukšic kaže:

„U suštini, Crna Gora neće imati dodatne troškove prilikom aplikacije za ovo članstvo. Istovremeno, ono što je važno jeste da smo u međuvremenu sve ono što je možda bilo sporno, što su bila međusobna prava ili obaveze tokom devedesetih godina, ovim sporazumom smo razriješili.“
XS
SM
MD
LG