Dostupni linkovi

DUBROVNIK


U Dubrovniku danas počinje dvodnevni sastanak najviših državnih zvaničnika mnogih zemalja i predstavnika medjunarodnih institucija ''Croatia samit 2006''.
Sastankom na vrhu koji nosi naziv "Zaokruživanje evropske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju" dominiraće pitanja bezbjednosti i proces integracija u EU.
Radni dio skupa počinje sutra, a domaćini su predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.
Na samitu će učestvovati i visoki državni zvaničnici zemalja zapadnog Balkana, kao i SAD, EU, NATO-a.
PRISTINA
Kosovo će po prvi put pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavljati njegov vlastiti čelnik na sjednici 13. jula kojoj će prisustvovati i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, javljaju danas mediji na albanskom jeziku u Prištini.
Do sada je Kosovo pred UN-om zastupao civilni upravnik UN-a nad ovom pokrajinom, a po jedan put su sastancima nazočili sadašnji premijer Agim Ceku i bivši premijer Bajram Kosumi, ali bez prava da govore.
NOVI SAD
Bivši visoki komunistički funkcioner sa Kosova Azem Vlasi ocijenio je da više niko u svijetu ne dovodi u pitanje nezavisnost Kosova, sem Srbije. "Politička elita u Srbiji podgrijava zablude da može sačuvati Kosovo u svojim granicama, umjesto da svu svoju energiju okrene ka sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda", rekao je Vlasi za današnji novosadski "Dnevnik".
Prema njegovim rijeèima, Srbija je Kosovo izgubila još 1989. godine, kada je "ustavno nasrnula" na Kosovo.
Vlasi je kazao da Srbija i Kosovo mogu zajedno u Evropu samo kao dvije nezavisne i samostalne države.
PODGORICA
Više od 60 zemalja priznalo je Crnu Goru kao nezavisnu i suverenu državu, a sa njima se ubrzano uspostavljaju puni diplomatski odnosi i radi na otvaranju diplomatskih predstavništava.
To je danas saopštio savjetnik crnogorskog premijera Milomir Mihaljeviæ u razgovoru sa delegacijom predstavnika Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Delegaciju SAD čine savjetnici i eksperti u Senatu i Predstavničkom domu.
XS
SM
MD
LG