Dostupni linkovi

BEOGRAD


Organizacija "Žene u crnom" organizovaće sutra uveče na Trgu Republike u Beogradu protest "U crnini i ćutanju" povodom obilježavanja 11 godina ratnih zločina u Srebrenici, saopštila je danas ta organizacija.
"Pre 11 godina 11. jula je Vojska Republike Srpske, uz podrssku Miloševichevog režima počela da ubija dečake i muškarce iz Srebrenice.
Za osam dana ubijeno je visse od 8.000 ljudi bošnjačke nacionalnosti samo zato što su bili drugačijeg imena, nacije, vere...", navodi se u saopštenju.
Aktivistkinje organizacije posjetiche 11. jula mjesto gde se godinama sahranjuju žrtve srebreničkog genocida da bi iskazale poštovanje
prema ubijenima i solidarnost sa porodicama žrtava", navela je ta organizacija.
HAG
Sudjenje sedmorici oficira Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. počeće pred Haškim tribunalom (ICTY) u petak, 14. jula. Za genocid nad bošnjačkim muškarcima u Srebrenici, u julu 1995., optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikoliæ, Ljubomir Borovčanin.
Generalima Milanu Gveri i Radivoju Miletiću, koji su obuhvaćeni istom optužnicom, na teret se stavljaju zločini protiv čovječnosti u Srebrenici i Žepi, enklavama koje su bile pod zaštitom UN.
BEOGRAD
Predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio je spremnost da se sastane sa najvišim zvaniccnicima Kosova i izrazio uvjerenje da je kompromisno rješenje za status Kosova moguće.
U razgovoru sa grupom novinara prištinskih medija, Tadić je rekao da se zalaže za "dugoročno održivo i realno rješenje" za Kosovo.
Tadić je takodje rekao da "neće prihvatiti nezavisnost Kosova I Metohije, iz argumentacije koja vodi računa o dugoročnoj stabilnosti čitavog regiona".
"To bi bio pravno politički presedan koji bi mogao destabilizovati svaku složenu drzavu u regionu i van regiona", ocijenio je on.
XS
SM
MD
LG