Dostupni linkovi

SARAJEVO


Predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Linden pozvao je danas na hitno poduzimanje reformi koje će dovesti do jačanja državnih institucija.
Prema njegovim riječima upućenim poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine početak procesa približavanja EU pokazuje da su trenutno institucije preslabe da bi omogućile BiH njenu dalju integraciju u Evropu.
Tokom rasprave koja je uslijedila, poslanici iz bošnjačkih političkih stranaka pozdravili su zalaganje VE za korjenite promjene u BiH no srpski su poslanici žustro reagirali optuživši najstariju evropsku instituciju da je junskom rezolucijom pokušala destabilizirati BiH.
Van der Linden je odbacio kritike da je Rezolucija bila destabilizirajuća, jer u Vijeću Evrope gledaju na BiH kao cjelinu. Odbacio je i mogućnost referenduma o otcjepljenju RS-a, a na kraju je naglasio da iako Rezolucija nije pravno obavezujuća, ona znači jasnu političku poruku Vijeća Evrope.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG