Dostupni linkovi

Pobeda opozicione koalicije „Za bolju Makedoniju“


Blagoje KUZMANOVSKI

Opoziciona koalicija, predvođena najvećom partijom VMRO-DPMNE, Nikole Grujevskog, je pobednik na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Makedoniji. Državna izborna komisija danas je saopštila rezultate sa skoro svih glasačkih mesta, ističući da je odziv glasača bio oko 56 posto. Opozicija je, prema ovim podacima, osvojila oko 32 posto glasova, a vladajuća koalicija, predvođena Socijaldemokratima premijera vlade Bučkovskog, ima oko 23 posto. Sada predstoje pregovori o novoj vladi. Tradicionalni partner Nikole Grujevskog i VMRO-DPMNE iz albanskog bloka do sada je bila Demokratska partija Albanaca, ali je ona juče dobila skoro duplo manje glasova od njenog konkurenta, vladajuće Demokratske unije za integracije.

Prema dosadašnjim iskustvima u Makedoniji su svakakve koalicije moguće. Inače, sve partije su saglasne da su peti po redu izbori u nezavisnoj Makedoniji prošli u fer atmosferi i bez većih incidenata, iako se strahovalo da bi moglo biti puno problema, obzirom na to da je predizborna kampanja bila izuzetno burna. Ipak, bilo je nepravilnosti o kojima se govori i u izveštaju posmatračke misije OEPS-a koja je juče nadgledala regularnost sa oko 500 monitora:

"Iako su jučerašnji parlamentarni izbori uglavnom odgovorili međunarodnim standardima o demokratskim izborima, nasilje i zastrašivanje su ipak bacili senu na kampanju. Izborni dan je bio miran sa izolovanim primerima ozbiljnih neregularnosti. Bilo je slučajeva punjenja glasačkih kutija, pritisaka i zastrašivanja", rekla je na današnjoj press konferenciji Odri Glover, šef posmatračke misije OEPS-a.

I politički analitičari smatraju da smo se donekle približili očekivanjima o organizovanju fer i demokratskih izbora. Građani su juče pokazali da u budućnosti ni jedna politička garnitura neće moći vladati ignorantskim odnosom prema njima. Ovo, smatraju analitičari u Makedoniji, je najbitnija lekcija sa jučerašnjih izbora:

"Narod u Makedoniji je praktično pokazao da je na dobrom putu razvitka demokratskih procesa i odnosa, a što je još važnije, građani su se ohrabrili u uverenju da su oni u krajnjoj liniji nosioci vlasti i da oni mogu promeniti bilo koju političku garnituru", kaže Savo Klimovski, profesor na Pravnom fakultetu i nekadašnji predstavnik Makedonskog parlamenta.

Ipak, neki smatraju da još ne možemo sami da napravimo dobre izbore:

"Pomoću ambasadora Evropske unije i SAD-a uspeli smo da organizujemo fer i demokratske izbore", izjavio je ironično profesor na Filozofskom fakultetu, Jovan Donev.

Eksperti Albanci imaju mnogo kritika za ponašanje partija u albanskom političkom bloku:

"Na žalost, u delu gde žive Albanci, njihove partije su ponovo zloupotrebile način zakonskog glasanja. Obe partije Albanaca treba još da uče o demokratiji i politici", kaže Nazmi Maliči s Tetovskog univerziteta. Od nove vlade očekuje nastavljanje politike evro-atlantske integracije i obezbeđivanje promena u ekonomskim odnosima jer će neispunjavanje obećanja izazvati unutrašnju nestabilnost:

"Ako i ova koalicija ne uđe sa jednom jasnom dinamikom za ekonomsku infuziju, pa da građani osete da ima pozitivnih promena, u Makedoniji će uslediti unutrašnja nestabilnost jer strpljenje građana svih nacionalnosti nije beskonačno."

U svakom slučaju, u toku je rok za podnošenje prigovora i žalbi Državnoj izbornoj komisiji, pa zatim i Vrhovnom sudu. Posle toga mandatar, najverovatnije Nikola Grujevski, lider VMRO-DPMNE, imaće rok od 20 dana za sastavljanje nove makedonske vlade.
XS
SM
MD
LG