Dostupni linkovi

SARAJEVO


Bosna i Hercegovina će do kraja iduće godine dobiti jedinstvene oružane snage, po uzoru na Sloveniju i Hrvatsku i nastavititi njihovu profesionalizaciju, izjavio je u Sarajevu ministar obrane BiH Nikola Radovanović. U jedinstvenoj vojsci biće 10,000 profesionalaca i 5,000 pripadnika "aktivne rezerve".
Vojska BiH imaće tri pješačke brigade koje će naslijediti Hrvatsko vijeće obrane (HVO), Armiju BiH i Vojsku Republike Srpske, a njihova sjedišta biće u Čapljini, Tuzli i Banjoj Luci. Buduću vojsku činiće 45,9 posto Bošnjaka, 33,6 posto Srba, 19,8 posto Hrvata i 0,7 posto pripadnika ostalih naroda. Njeno zajedničko i operativno zapovjedništvo biće u Sarajevu, a manja na 66 lokacija u drugim dijelovima zemlje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG