Dostupni linkovi

Svega trećina građana podupire ulazak u NATO


NATO ne odustaje od proširenja novim članicama iz regije, poručio je glavni tajnik te organizacije Jaap de Hoop Scheffer tijekom posjete Hrvatskoj. Priče o odustajanju su maglovita nagađanja, a prijema novih zemalja članica će biti:

„Kako se o prijemu odlučuje temeljem rezultata, ne mogu vam reći točan datum, ali mogu vam reći da sa samita u Rigi očekujem pozitivan signal, a nakon njega bit će i daljih koraka.“

Po Schefferovoj ocjeni, Hrvatska je postigla golem napredak u preustroju prema NATO standardima i tu zaslužuje visoke ocjene od strane NATO-a, ali treba nastaviti – problemi su redom – jačanje potpore javnosti za članstvo u NATO-u, nastavak reformi, borba protiv korupcije i reforma pravosuđa.

Premijer Ivo Sanader kazao je da je glavni razlog što svega trećinu
građana podupire ulazak u NATO identifikaciju NATO-a sa intervencijom u Iraku. Vlada će krenuti sa kampanjom o vrijednostima NATO-a, ali neka i NATO pokaže malo više mrkve:

„NATO nije jednako Irak. Ja sam uvjeren da hrvatski građani očekuju da im vlada objasni razloge zašto Hrvatska treba ući u NATO, i mi ćemo to učiniti. A s druge strane očekuju pozitivan signal od strane saveznika u NATO-u prema Hrvatskoj.“
XS
SM
MD
LG