Dostupni linkovi

PJONGJANG/NJUJORK


Severna Koreja je probno lansirala u sredu joss jednu raketu nakon ssto je u utorak u nocc ispalila ssest projektila koje su pale izmedju 500 i 600 kilometara od japanske obale.
Savet bezbednosti UN cce danas na zahtev Japana, odrzzati
vanrednu sednicu.
Severna Koreja lansirala je pet raketa kratkog dometa i jednu dugog tipa Taepodong-2, koja vazi za najsavremeniju interkontinentalnu raketu koju ta zemlje ima, dometa do 9 hiljada kilometara.
Raketa dugog dometa ja pala manje od jednog minuta nakon poletanja. Veruje se da Taepodong-2 moze da dosegne do teritorije SAD.
Americki savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je da se radi o provokaciji ali ne i o pretnji po americku bezbednost.
Japan je podigao stepen uzbune u zemlji i zabranio severnokorejskim brodovima da u narednih ssest meseci uplovljavaju u njegove luke. Sjedinjene Americke Drzave i druge zemlje koje od Sjeverne Koreje traze da im ucini dostupnim svoj nuklearni program, smatraju da je probno lansiranje Pjongjanga provokacija.
Ambasador Severne Koreje u Australiji je tokom susreta sa ssefom diplomatije ove zemlje Aleksadrom Daunerom pravdao odluku o probnom lansiranju, kako je rekao pretnjom Sjedinjenih Drzzava Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG