Dostupni linkovi

Novi ustav po najvišim međunarodnim standardima


Izrada novog Ustava Kosova je u početnoj fazi, kaže Nekibe Keljmendi, kopredsedavajući radne grupe za izradu najvišeg pravnog akta Kosova.
Ona ističe kako izrada Ustava zahteva koordinaciju aktivnosti sa kosovskog pregovaračkom delegacijom i pregovaračkim procesom.

«Ima tu ustavno-pravnih, ali i političkih pitanja. Mi smo stručnjaci i ostvarujemo naš stručni deo poslova», kaže Kaljmendi.

I Arsim Bajrami, drugi kopredsedavajući radne grupe za izradu Ustava smatra da treba da se obezbedi puna koordinacija sa pregovaračkom delegacijom Kosova, ali i sa procesom pregovora.

«Kada ovo kažem, mislim da Ustav treba da prati dinamiku pregovora o konačnom statusu Kosova. Znači, ne treba imati iluzije da Ustav može da prednjači statusu, jer je pitanje konačnog statusa Kosova pitanje o kome će odlučiti Savet bezbednosti UN», kaže Bajrami.

On najavljuje potrebu da se novi ustav usvoji na referendumu, jer će to učiniti Ustav prihvatljivijim za sve građane Kosova.

Bajrami ističe da su poseban izazov u izradi Ustava prava manjina, posebno njihovo predstavljanje u parlamentu, vladi i sudstvu.

«Predložili smo da se skinu takozvana rezervisana mesta u Skupštini Kosova i da se umesto njih ostvare garantovana mesta za pripadnike manjina. Predložili smo takođe visoke standarde u predstavljanju pripadnika manjina u sudstvu, javnoj upravi, Kosovskoj policijskoj službi i drugim segmentima javnih službi na Kosovu», kaže Bajrami.

On ističe kako u izradi Ustava treba da se prati tok procesa pregovora i da se odmah nakon utvrđivanja statusa reaguje.

«U trenutku kada se proces okonča međunarodnom odlukom treba da se pokažemo zrelima, da ne gubimo vreme, kao druge države da mesecima i godinama odlažemo usvajanje Ustava, već da predlog Ustava stavimo u preceduru usvajanja u Skupštini Kosova».

Pored jučerašnje odluke Pregovaračke delegacije Kosova da se pristupi izradi novog Ustava i ranije je bilo i drugih inicijativa civilnog društva i političkih partija.

U dosadašnjem toku pregovora predstavnici Pregovaračke delegacije Kosova su isticali da će se dogovori o pravima manjinskih zajednica i drugim pitanjima značajnim za stvaranje demokratskog društva na Kosovu urediti Ustavom ili odgovarajućim ustavnim zakonima i drugim pravnim aktima sa zakonskom snagom.
Konačnu reč o novom Ustavu treba da da Skupština Kosova.
XS
SM
MD
LG