Dostupni linkovi

Pobuna pritvorenika u Beogradu


Svim pritvorenicima koji su se samopovredili zašivši sebi usta pružena je medicinska pomoć, a pritvorenici koji su odbili doručak nalaze se pod stalnim medicinskim nadzorom, saopštila je Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Pritvorenici su kao jedan od razloga za odbijanje doručka naveli protest zbog neažurnosti rada sudova u predmetima po kojima izdržavaju meru pritvora. Oni su naveli da su i uslovi smeštaja loši, a posebno su se požalili na veliku vrućinu u pritvoru i preveliki broj pritvorenih u zatvorskim ćelijama.

Analitičar Dejan Anastasijević za naš program je rekao da ovakav događaj u Okružnom zatvoru izaziva veliku zabrinutost jer je moguće da je sve organizovano spolja van zatvora:

„Bez obzira što su zahtevi zatvorenika krajnje apolitični, sam broj lica koji je uključen u ovu vrstu protesta govori da se radi o nečemu što je dobro organizovano i samim tim očigledno je da je uprava zatvora na neki način uhvaćena na spavanju.“

Anastasijević podseća da su u Okružnom zatvoru pritvoreni mnogi važni optuženici, među kojima je i Milorad Ulemek Legija, optužen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića:

„Sve što se tamo dešava prosto ima veću težinu nego da se radi o nekom drugom zatvoru.“

Poslednja velika pobuna u zatvorima u Srbiji dogodila se 2000. godine nakon pada režima Slobodana Miloševića, a istraga je pokazala da je bila organizovana da bi se destabilizovala demokratska vlast.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG