Dostupni linkovi

Izraelsko-palestinska kriza ne jenjava


Izraelska Vlada odbacila je danas ultimatum triju militantnih palestinskih skupina da, do sutra u 6 sati ujutro, iz svojih zatvora oslobodi oko 1,000 palestinskih zatvorenika. Skupine koje tvrde da drže otetog izraelskog vojnika, objavile su da će se u protivnom Izrael suočiti s posljedicama, ali nisu precizirale kakvim. Vlada je objavila da neće prihvatiti iznudu i uvjete terorista. Izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon:

"Izrael neće nagrađivati akte terorizma, a oni koji iza njih stoje platit će za ovo što rade. Dakle, nama pregovora s teroristima," izjavio je ministar Ramon.

Istodobno, Izrael nastavlja vojnu kampanju kojom nastoji iznuditi oslobađanje otetog 19-ogodisnjeg vojnika. Vojni helikopteri raketama su napali više ciljeva u Pojasu Gaze, među kojima i sjedište palestinskog premijera Ismaila Hanije i sjedište sigurnosnih snaga koje su pod zapovjedništvom Hamasa.

Iako ne podržava otmicu i konfrontacijsku politiku Hamasa prema Izraelu, palestinski predsjednik Mahmud Abaz, pozvao je arapske čelnike i međunarodnu zajednicu da utječu na izraelski vladu kako bi okončala napade, na čijoj meti nisu samo pripadnici i baze Hamasa:

"Na žalost, Izrael bombardira trafostanice, mostove, ceste, domove, urede i sjedište palestinskog premijera. Na meti napada je civilna infrastruktura koja služi građanima. Unatoč tome, te institucije se napadaju bez ikakve etike. Obratili smo se za pomoć cijelom svijetu i zatražili intervenciju kako bi se zaustavili ovi zločini", rekao je palestinski predsjednik Abaz.

Ovakav stav javno je podržao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan koji vjeruje da bi nastavak raketiranja civilne infrastrukture na palestinskim teritorijama mogao ugroziti izglede za uspostavu palestinske države, kao dijela bliskoistočnog mirovnog paketa:

"I dalje sam vrlo zabrinut jer vjerujem da je nepohodno sačuvati palestinske institucije i infrastrukturu. Oni će biti temelj na kojem se uspostaviti palestinska država i ostvariti rješenje bliskoistočnog problema – postojanje dviju susjednih država, palestinske i izraelske. Zato mi se čini da nastavak ovih akcija nije preporučljiv i da bi mogao imati suprotan efekt", izjavio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Izraelska vlada inzistira na tome da su njene akcije odgovor na akt terorizma i njihovu obustavu uvjetuje oslobađanjem otetog vojnika. Izraelski vicepremijer Shimon Peres vjeruje da odgovornost za eskalaciju nasilja leži isključivo na Hamasu:

"Hamas je postao vlada terora i zbog toga moramo poduzeti sve neophodne mjere kako bi smo ga zaustavili. Ovo što se događa upravo ima taj cilj. Operacije izvodimo postupno i pažljivo," izjavio je izraelski vicepremijer Shimon Peres.

U posredničke napore uključila se i Rusija čiji je šef diplomacije Sergej Lavrov nakon sastanka s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni danas u Moskvi izjavio:

"Sada je najvažnije osigurati oslobađanje otetog izraelskog vojnika. Pokušavamo u tome pomoći i koristimo sve raspoložive kanale da postignemo takav ishod. Očekujemo od Palestinaca da prestanu granatirati izraelske gradove i da poduzmu mjere da se takve akcije okončaju. Također pozivamo izraelsku vladu da pokaže maksimalnu uzdržanost", rekao je ministar Lavrov.

Kakav će biti ishod međunarodnih napora za smirivanje posljednje bliskoistočne krize, očito će ovisiti o više faktora, no već je sad izvjesno da će ona dodatno otežati i usporiti napore za provedbu bilo kakvog mirovnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG