Dostupni linkovi

Pripreme za još jedan sastanak u Beču


Kosovski pregovarački tim razmatra pitanja zaštite kulturnog nasleđa o kojima će delegacije Prištine i Beograda razgovarati 11. jula u Beču.

Prema rečima portparola Pregovaračkog tima Skendera Hisenija razmatraju se zahtevi koji će biti upućeni međunarodnoj zajednici u vezi sa zaštićenim zonama oko crkava i manastira:

“Pregovarački tim smatra da nema prostora za popuštanje, jer na primer kako Gračanica može postati zaštićena zona kada magistralni put prolazi pored zida važnog religijskog objekta”, rekao je Hiseni posle sastanka tima.

O ovim pitanjima će predstavnici Kosova razgovarati sa zamenikom specijalnog izaslanika UN za pitanja statusa Alberom Roanom koji na Kosovo dolazi u sredu.

Inače Pregovarački tim Prištine još nije dobio zvaničan poziv kancelarije Martija Ahtisarija za najavljeni sastanak na najvišem nivou između lidera Kosova i Srbije, a koji bi se mogao održati posle 20. jula.

Susret visokih zvaničnika treba da označi završetak jedne faze pregovora i početak razgovora o samom statusu. “Ne možemo ništa reći o tom sastanku pošto još nismo dobili zvaničan poziv”, kaze Hiseni.

U međuvremenu kosovski pregovarački tim je odredio Nekibu Keljmendi iz Demokratskog saveza Kosova i Arsima Bajramija iz opozicione Demokratske partije Kosova da kao eksperti za pravna pitanja započnu rad na izradi novog Ustava države Kosova.
XS
SM
MD
LG