Dostupni linkovi

Prioritet novog šefa UNMIK-a biće okončanje misije


Zadatak novog, šestog po redu šefa međunarodne admnistracije na Kosovu će biti nadgledanje procesa ostvarivanja standarda i okončanja misije UN na Kosovu. Proces statusa je više ovlašćenje specijalnog izaslanika UN za status Mahti Ahtisarija, i Kontakt grupe, ocenjuju politički analitičari na Kosovu. Lulëzim Peci iz Instituta za istraživanje i razvoj politika kaže kako novi šef UNMIK-a, ko god da je, u prvom redu će se angažovati na zatvaranju misije UN na Kosovu.

«Prioriteti budućeg specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN na Kosovu će biti okončanje misije UN na Kosovu, sa svim pratećim poslovima koji idu uz to, rekao je Peci ističući kako će sledeći prioritet biti ostvarivanje standarda na Kosovu.

Kada je u pitanju status, prema Peciju to sve više postraje nadležnost Mahti Ahtisarija i Kontakt grupe. Politički analitičar Baton Haxhiu ističe kako je bilo najnormalnije da je Jesen Petersen bio poslednji šef UNMIK-a, ali je proces pregovora uticao da ne bude tako. On smatra da će prioriteti novog šefa UNMIK-a biti tranzicija i ekonomski razvoj, a ne politička pitanja.

«Jedno od suštinskih pitanja procesa tranzicije i ekonomskog razvoja, kao i neka druga pitanja koja u ovom trenutku nisu najjasnija, će biti obaveze novog šefa UNMIK-a. Novi glavni admnistrator Kosova realno neće imati političku težinu koju su imali prethodni šefovi UNMIK-a», rekao je Haxhiu ističući kako će se politička pitanja definisati u kancelariji Mahti Ahtisarija.

On veruje da će se misija UNMIK-a zaključiti u narednih devet meseci , dok će za ovo vreme u nadležnosti šefa UNMIK-a ostati i sledeći izbori na Kosovu.

«Novi šef UNMIK-a će graditi ili završiti period tranzicije kod kosovara i taj je period od devet meseci, kada bi trebali da se održe, da tako kažem, poslednji izbor koje će nadgledati međunarodni administrator».

Lulëzim Peci veruje da budući šef UNMIK-a neće biti visokog političkog i diplomatskog profila, pošto je misija UNMIK-a i tako pri zaključenju.

«Pošto je sada misija UN pri zaključenju, ja ne verujem da će za ovo mesto biti interesovanja među ličnostima sa velikim međunarodnim kredibilitetom. Oni će sigurno biti kontaktirani od generalnog sekretara UN, međutim ne očekujem da ćemo imati ličnost visokog političkog i diplomatskog profila», kaže Peci.

Budući šef UNMIK-a će biti šesti međunarodni administrator na Kosovu. Funkciju šefa UNMIK-a su do sada obavljali Bernard Kušner, Hans Hakerup, Mihajl Štajner, Hari Hiolkeri i Soren Jesen Petersen. Misija UN na Kosovu je uspostavljena Rezolucijiom 1244 SB UN koja je usvojena 10 juna 1999 godine .
XS
SM
MD
LG