Dostupni linkovi

Kosovo spremno da ispuni standarde


Institucije Kosova imaju argumente kojima mogu odgovoriti na zahteve Kontakt grupe i američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa u vezi sa ispunjenjem standarda koji se odnose na manjine. Avni Arifi, Koordinator u Vladi Kosova za standarde kaže da institucije rade na sprovođenju standarda:

“Međunarodna zajednica je postavila zahtev da se sa većim angazovanjem nastavi sprovođenje standarda. Odgovor institucija je bio adekvatan – mnogo se radilo i taj napredak sada priznaju sve instance međunarodne zajednice”, kaže Arifi ističući da je to pokazano na sednici Saveta bezbednosti UN.

Posle saopštenja Kontakt grupe u Briselu, da podržava napore Ahtisarija za ubrzanje procesa koji treba do kraja godine da dovede do rešenja za status, predstavnici kosovskih Srba kazu da to nije neočekivano. Prema oceni Olivera Ivanovića, šefa “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Ahtisari će sada sa novim elanom ući u završnicu pregovora:

“Mislim da će sa takvim mandatom on sada ubrzati postupak, kada se već 20. ili 21. jula može očekivati prvi takav sastanak ali će biti još jedan, dva ili tri takva sastanka na najvišem nivou do kraja decembra meseca. Onda se posle može očekivati da ako bude dogovora on će biti samo verifikovan, ako ne bude dogovora ne isključuje se mogućnost da Kontakt grupa predloži Savetu bezbednosti jedno vrlo atipično rešenje koje bi Savet bezbednosti onda usvojio.”

Kontakt grupa je saopštila da Kosovo mora ostati multietničko, a da kosovske vlasti moraju uraditi više u sprovođenju standarda za zaštitu manjina. Ivanović kaže da se prava moraju garantovati:

“Mislim da je to važno od samog početka da se kosovskim Srbima garantuje bezbednosna, pravna, ali u izvesnoj meri i ekonomska sigurnost pa i dodatni instrumenti ugrađeni u ustavni okvir koji bi nam jednostavno garantovali da mi mozemo normalno da živimo i ubuduće.”

Avni Arifi ističe da Vlada Kosova radi na realizaciji 13 prioriteta koje je postavila Kontakt grupa:

“Verujemo da ćemo ovakvim zalaganjem institucija svih 13 tačaka sprovesti vrlo brzo, kao i zahteve sa poslednjeg sastanka Kontakt grupe.”

Inače, predstavnici Pregovarakčog tima Prištine do sada nisu komentarisali mogućnost da se posle 20. jula u Beču sastanu najviši zvaničnici Kosova i Srbije. Susretom dvojice predsednika ili premijera trebalo bi počnu pregovori o konačnom statusu. U svakom slučaju, međunarodna zajednica namerava da ubrza taj proces kako bi do kraja godine on bio završen.
XS
SM
MD
LG