Dostupni linkovi

Povratak nakon rešenja statusa


Srećan jer se vraća porodici, ali tužan jer napušta Kosovo. Tako je svoja osećanja opisao odlazeći šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen tokom poslednjeg dana boravka na Kosovu. Na poslednjim sastancima sa kosovskim liderima on je rekao da će se vratiti na Kosovo da bi proslavio rešenje statusa:

“Čekam da se vratim. Ja znam kada će to biti, ali ne mogu da vam kažem”, rekao je Jesen Petersen uoči odlaska sa Kosova.

Jesen Petersen je istakao da rešenje za status treba da bude prihvatljivo za većinu ali se moraju uzeti u obzir i želje manjina.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je Petersenu dodelio Zlatnu medalju Civilne službe Kosova, a premijer Agim Čeku je obećao da će nezavisno Kosovo biti funkcionalna država u kojoj će svi građani biti sigurni.

Vlada Kosova je u čast odlaska Petersena priredila umetnički program, koji je održan ispred Narodnog pozorišta u Prištini. Dečiji hor je za Petersena pevao na albanskom, srpskom, turskom i engleskom jeziku. Mnogi građani su prilazili da se pozdrave sa Petersenom. U međuvremenu, NVO ”Koalicija za antikorupciju” odložila je oproštajni protest za Petersena zbog kašnjenja da to prijavi policiji. Cilj je bio da se Petersen isprati rečima kako je za dve godine, koliko je on bio na čelu međunarodne misije, Kosovo siromašnije a korpucija u institucijama cveta.

Novog šefa UNMIK-a treba da imenuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a do tada vršilac dužnosti biće Amerikanac Stiven Suk, inače prvi zamenik Specijalnog predstavnika UN na Kosovu.
XS
SM
MD
LG