Dostupni linkovi

Vlada Srbije za razvoj srpskih sredina na Kosovu


Otvaranje novih radnih mesta u srpskim sredinama i ekonomska saradnja između Prištine i Beograda su glavni prioriteti na kojima će raditi kancelarija Ekonomskog tima vlade Srbije za Kosovo.

Šef Ekonomskog tima Nenad Popović obećao je u Gračanici, gde je otvorena prva kancelarija tog tima na Kosovu, da će rad biti koncentrisan na preduzimanju konkretnih koraka na polju ekonomije:

“Želim da istaknem da je cela vlada Republike Srbije zaista koncentrisana na ekonomski razvoj srpskih zajednica na Kosovu i mi ćemo u tom poslu da istrajemo. Želimo da stvorimo jednu odličnu ekonomsku atmosferu. Ono na šta ćemo se koncentrisati pored izrade strategije to je stalni rad na otvaranju malih, mikro i srednjih preduzeća. Jednim porodičnim preduzećima. Veliko integrisanje zajedno sa srpskom ekonomijom je ono što je potrebno ekonomskom razvoju Kosova.”

Ocenjuje se da je posebno u sredinama centralnog Kosova teško ekonomsko stanje. Mnogi meštani Gračanice ocenjuju da nezaposlenost iznosi i više od 50 odsto.

Svetlana Vasić ima četvoro dece koje izdržava tako što u jednom kafiću radi kao čistačica:

“Minimalac primam, evo ovde čistim brišem za 100 evra. Velika nepravda se vrši ovde, moja deca su završila školu već tri godine, znači jedna studira, džabe joj fakultet jer ne može nigde da se zaposli. Ovi drugi sa srednjom školom isto tako po ulicama šetaju”.

Milan Milovanović ima 24 godine, kaže da je bez posla i perspektive:

“Završio sam srednju mašinsku školu pre šest godina. Trenutno živim na Kosovu bez posla bez igde ičega, ne znam gde bih šta mogao da radim i ne znam šta ovi političari iz Srbije misle sa nama da rade”.

Prema rečima Nenada Popovića kancelarija Ekonomskog tima je najpre otvorena u Gračanici upravo zato što je u toj sredini posebno teška situacija jer preduzeća ne rade a radnici ne primaju plate. On ističe da se moraju uspostavljati jače ekonomske veze između srpskih sredina na Kosovu i Srbije i Albanaca:

“Spremni smo i šaljemo poruku svima da proizvode koji se proizvode ovde na Kosovu u srpskim zajednicama želimo da prodajemo pre svega ovde i našim komšijama Albancima. Isto tako želimo da oni počnu da kupuju te proizvode. Samo jedna principijelna pozicija, zajednički rad sa međunarodnom zajednicom, Svetskom bankom, između srpske vlade i Albanaca i kosovske vlade može doneti jedan savremen i dobar rezultat.”

Šef Ekonomskog tima Vlade Srbije za Kosovo izrazio je protivljenje procesu privatizacije, ističući da su nelegalni planovi za privatizaciju Inex Ski centra Brezovica, Trepče i Kosovske energetske korporacije.

Govoreći o pozivima na bojkot srpske robe na Kosovu, Popović kaže da je to nazadan korak kome nije mesto u 21 veku:

“Želim da poručim našim prijateljima Albancima da nema opasnosti od što većeg integrisanja albanskih preduzeća sa srpskim preduzećima na teritoriji Srbije i teritoriji Kosova. Samo jedna integracija, zajednički rad na razvoju ekonomije može da donese uspeh”.

Prema rečima Popovića, otvaranje kancelarije Ekonomskog tima u Gračanici je prvi korak ka što većem produbljivanju ekonomske saradnje između Beograda i Prištine:

“Ta saradnja danas postoji. Ja ću izneti samo nekoliko podataka da je ukupan promet roba sa teritorije Srbije na Kosovo oko 150 miliona dolara zvanično, a nezvanično oko 350 i 400 miliona. To je dobar podatak koji daje nadu za budući ekonomski razvoj na Kosovu, ali naravno moraju prvo da se poštuju ljudska prava”.

Lokalni srpski predstavnici su ocenili da će ova kancelarija omogućiti onima koji se bave privrednom detalnošću da svoje probleme lakše razreše i da se ekonomskom perspektivom omogući opstanak Srba na Kosovu.
XS
SM
MD
LG