Dostupni linkovi

Nove napetosti u Gazi


"Nećemo oklijevati da izvedemo žestoku akciju i sve vojne aktivnosti koje su počele tijekom noći bit će nastavljene i idućih dana", izjavio je izraleski premijer Ehud Olmert, dodajući kako Izraelu nije cilj nova okupacija Gaze, već oslobađanje devetnaestogodišnjeg vojnika koji su palestinski militanti oteli u nedjelju:

"Nije nam namjera naškoditi palestinskom narodu, zato je operacije počela u noći, kako ne bi bilo civilnih žrtava. Hamasova Vlada i njeni patroni u Siriji izravno su odgovorni za sve. I svako pogoršanje položaja palestinskog naroda ide na njihovu dušu".

Izrealska vojska je akciju započela nešto iza ponoći, praćena tenkovima i uz podršku iz aviona F-16. Uništena su i tri glavna mosta koji spajajuju sjever i jug Gaze. Vojska pod kontrolom ima okolicu Rafaha, uključujući i aerodrom Dahanija. U zračnom napadu oštećena je i jedina električna centrala u Gazi i veći dio područja je bez struje. Otežana je i opskrba vodom. Ovo je prva veća operacija izraelske vojske od povijesnog povlačenja iz Gaze u rujnu prošle godine. Palestincima je jasno poručeno kako samo sloboda zatočenog vojnika Gilada Shalita može zaustaviti krizu. Izrael drži odgovornim za otmicu mladog vojnika, lidera Hamasa Khaleda Mashaala, koji djeluje iz Sirije gdje ima politički azil. Predstavnici hamasove Vlade kažu da bi akcija Izraela mogla ugroziti život otetog mladića.

Predsjednik palestinske samuprave Mahmud Abbas bombardiranje civilnih ciljeva - mostova i elektrane - je okarektizrirao kolektivnom kaznom prema cijelom narodu i akciju nazvao zločinom protiv čovječnosti. U arapskom svijetu akcija izraelske vojske je oštro kritizirana. Egipat je poslao oko 2.500 vojnika na grancu s Gazom, u slučaju da Izrael pojača ofenzivu što bi moglo dovesti do novog izbjegličkog vala sa palestinskih područja. Evropska unija je poručila dvjema stranama da se klone vojnih operacija i krizu pokušaju riješiti diplomatskim sredstvima.
XS
SM
MD
LG