Dostupni linkovi

Crna Gora primljena u UN


Generalna Skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku, 28. juna ove godine, u 17 sati po srednjoevropskom vremenu. Predsjedavajući Skupštine:

„Predsjedniče Vujanoviću, generalni sekretaru, ministri, ekscelencije, prijatelji. Velika mi je čast u ovom istorijskom momentu u ime Generalne skupštine pozdraviti Republiku Crnu Goru kao novu članicu UN-a. Čestitam narodu i vladi Crne Gore, a Ujedinjenim Narodima 192. člana, čijim građanima želim mir, napredak i svaki uspjeh u budućnosti. Još jedanput topla dobrodošlica.“

Crna Gora je pozdravljena kao multikulturna, multireligijska i multinacionalna država, koja je na miran način izborila soju nezavisnost.

Ranko Krivokapić, predsjednik crnogorskog Parlamenta, ne bez nadahnuća kaže kako je njegova zemlja spremna za nove izazove:

„Možda je najbolje reći da je pobijedila pravda koja je istorijska pravda, ali i pravda za budućnost. Ovo je pobjeda pravih vrijednosti u Crnoj Gori i vjerovanje u normalno življenje, u multietničko društvo, u antiratnu i evropsku Crnu Goru. Sve se to sklopilo u jednom danu i Crna Gora ima puno razloga da bude ponosna. Ona je nova, stara država, kako svi kažu u našim međunarodnim susretima. Crna Gora jeste nova članica UN ali je među najstarijim članicama međunarodnih udruženja od Berlinskog kongresa na ovamo.“

Crna Gora je šesta republika bivše Jugoslavije koja je primljena u UN. Prethodno su taj put prošle i ostale.

Danas član Entitetskog parlamenta u Sarajevu, Irfan Ajanović, bio je jedan od četiri člana bosansko-hercegovačke delegacije koja je prisustvovala prijemu njegove zemlje u Ujedinjene narode 1992. godine:

„Sjećam se tog dana kao jednog od najsretnijih dana, ne samo u mom političkom životu, nego i u cjelokupnom.“

Zvonimir Šeparović, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, u svom se prisjećanju na taj 22. maj 1992. godine u New Yorku također najčešće pominje osjećaja ponosa:

„To je potvrda vrijednosti našeg cjelokupnog napora. Postali smo ravnopravni. Postali smo međunarodni subjekt. To je čista sublimirana povijest u jednom trenutku.“

Nakon 22. maja 1992. godine, kada su ispred velikog zdanja UN-a razvijene zastave Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, u posljednjih 14 godina pridruživale su im se – Makedonija 1995. godine, Srbija početkom, a Crna Gora krajem juna ove godine. Time je zaokružen samostalni ulazak u UN svih bivših republika SFRJ.

Cinici koji poznaju Balkan, međutim, ne zaklinju se da je to i kraj prijema ili barem pokušaja stvaranja novih država u tom dijelu svijeta.
XS
SM
MD
LG