Dostupni linkovi

Vidljiv napredak u ostvarivanju prioriteta


Siguran sam da ćemo ostvariti preporuke Kontakt-grupe oko ostvarivanja 13 tačaka i da ćemo razgovarati o konkretnim rezultatima, rekao je Čeku:

«Mi smo postigli progres u svim tačkama koje je utvrdila Kontakt- grupa. Još nijedna nije do kraja ostvarena, ali su sve ostvarljive i ja sam ubeđen da ćemo ih ovim ritmom ostvariti i da ćemo zadržati ovaj ritam ostvarivanja standarda.»

Šef Nemačke kancelarije u Prištini Eugen Volfart u ime Kontakt-grupe je rekao da nije samo Vlada ona koja treba da se bavi ovim pitanjem, već i druge institucije, uključujući i Parlament. Volfart je istakao da je ostvarivanje 13 prirotetnih pitanja proces koji se nastavlja i Kontakt-grupa će podržati institucije Kosova da ih ostvare prema predviđanjima:

“Institucije su blizu ostvarivanja, ali iako je napredak vidljiv, poslednji centimetri su po pravilu najteži.»

Ostvarivanje tih tačaka, prema njemu, znači da se učini mnogo više na poboljšanju položaja manjina i vladavini zakona. Dok Kontakt-grupa i Savet bezbednosti ocenjuju pozitivnim dostignuća na Kosovu, očekuje se da specijalni izaslanik UN za status Mahti Ahtisari odredi početak druge faze razgovora o statusu. Sada se najavljuje i održavanje sastanka na kojem će učestvovati i najviši predstavnici Kosova i Srbije.
Premijer Čeku je danas izjavio da je spreman da ide na takav sastanak ako tako odluči pregovaračka delegacija Kosova:

«Mi, kao delegacija, podržavamo proces razgovora o statusu Kosova, okvire koje je postavio Mahti Ahtisari. Do sada se kosovska strana odazvala svakom pozivu Ahtisarija. Ako Mahti Ahtisari bude poslao takav poziv i ako kao delegacija Kosova ocenimo da je trenutak da idemo, znači kao delegacija a ne kao premijer, onda ćemo mi odgovoriti na zahtev Ahtisarija.»

I predsednik Parlamenta Kosova Kolj Beriša, prema rečima njegovog savetnika Skendera Durmišija, je spreman da ide na takav sastanak, ako o tome odluči delegacij. Ali, taj sastanak, prema njegovim rečima, neće imati za cilj pregovore o statusu sa Srbijom:

«O statusu Kosova se ne može pregovarati. U ime predsednika Skupštine mogu da prenesem stav da o statusu ne može i ne treba razgovarati. Mogu da se nastave razgovori i da se razgovara o efektima i pravnim situacijama koje će stvoriti status, kao što su rešavanje položaja manjinskih zajednica, kulturnom nasleđu i sigurnosti za kultne objekte, ostarivanju prava prema međunarodnim standardima o ljudskim pravima i pitanjima decentralziacije, ali ne i o samom statusu Kosova.»

Spremnost da učestvuje na sastanku na najvišem nivou izrazio je tokom prošle nedelje, nakon povratka iz SAD i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji je rekao da će ići na razgovor ako bude pozvan od strane međunarodne zajednice i glavnog pregovarača o statusu Mahti Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG