Dostupni linkovi

KNIN/ZAGREB


Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadich i Stjepan Mesich posetili su danas posle podne Knin gde su se sastali sa gradonaccelnicom Josipom Rimac i predstavnicima lokalnih vlasti. Jedna od tema razgovora bio je povratak izbeglih Srba i njihova integracija u drusstvo. Tadich je iz Knina otissao za selo Orlich gde se vratila jedna grupa izbeglih Srba, a predvidjena je i poseta manastiru Krka.
Predstavnici hrvatskih veteranskih udruzzenaj protestvovali su zbog Tadiceve posete Kninu.
To je inacce prva poseta jednog srpskog lidera nekadassnjoj prestonici samoproglassene Republike Srpske Krajine. 11 godina nakon rata.
On se ranije tokom dana susreo sa predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, premijerom Ivom Sanaderom, predstavnicima hrvatskih firmi koje posluju u Srbiji
Stjepan Mesich i Boris Tadich potpisali su u Zagrebu zajedniccku izjavu u kojoj su izrazili odluccnost za nastavak normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske u interesu gradjana dve zemlje i stabilnosti regiona.
Oni su saopsstili da je "vreme ratova za Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju, kao i za Evropu, definitivno prosslo" ali i da se mora "hrabro i bez ikakve zadrsske" suocciti s istinom o svemu ssto se dogadjalo u vreme ratova na podruccju bivsse Jugoslavije kako se ta "traumaticcna iskustva" ne bi ponovila.
Dvojica predsednika su naglasili da za poccinioce ratnih zloccina "nema i ne mozze biti opravdanja" i da ih nissta ne mozze i ne sme spasiti od krivccnog gonjenja.
Tadich i Mesich naveli su takodje da treba razjasniti sudbinu svih nestalih u nedavnim ratovima i zalozzili se za dosledno posstovanje ljudskih i manjinskih prava kao i povratak izbeglica.
Predsednik Srbije Boris Tadich je nakon susreta sa Mesiccem izjavio da povratak izbeglih Srba u ovu zemlju ne ide zzeljenim tokom.
Tadich che se sastati i sa politicckim i kulturnim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a posle podne planirana je njegova poseta Kninu.
Predsednik Srbije stigao je u Hrvatsku iz Crne Gore, a posle toga poseticce u Bosnu u Hercegovinu i Makedoniju.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG