Dostupni linkovi

GAZA


Palestinska radikalna grupa Narodni pokret otpora odbila je danas da oslobode izraelskog vojnika sve dok Izrael ne oslobodi iz svojih zatvora 120 palestinskih zzena i 313 maloletnika.
Izraelski premijer Ehud Olmert iskljuccio je medjutim, moguchnost da se udovolji zahtevima otmiccara. Militantni Hamas, koji se nalazi na ccelu palestinske vlade, takodje je zatrazzio oslobadjanje izraelskog vojnika.
Izraelska vojska je u medjuvremenu stavljena u stanje pripravnosti i spremna je za preduzimanje ofanzive ssirih razmera u pojasu Gaze kao odgovor na otmicu vojnika.
Americcki drzzavni sekretar Kondliza Rajs je apelovala na Izrael da se uzdrzzi od vojne akcije i da prednost diplomatiji. Sliccan poziv uputio je i visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku Havijer Solana.
Jedan izraelski vojnik otet je u nedelju u napadu pripadnika palestinskih naoruzzanih grupa na izraelski vojni punkt kod Kerem Ssaloma na granici sa pojasom Gaze. Tom prilikom poginula su dva izraelska i dva palestinska vojnika.
Ovo je prva otmica od 1994. godine i izazvala je zzestoku reakciju u izraelskoj javnosti.
XS
SM
MD
LG