Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsednici Hrvatske i Srbije Stjepan Mesich i Boris Tadich potpisali su danas u Zagrebu zajedniccku izjavu u kojoj su izrazili odluccnost za nastavak normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske u interesu gradjana dve zemlje i stabilnosti regiona.
Oni su saopsstili da je "vreme ratova za Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju, kao i za Evropu, definitivno prosslo" ali i da se mora "hrabro i bez ikakve zadrsske" suocciti s istinom o svemu ssto se dogadjalo u vreme ratova na podruccju bivsse Jugoslavije kako se ta "traumaticcna iskustva" ne bi ponovila.
Dvojica predsednika su naglasili da za poccinioce ratnih zloccina "nema i ne mozze biti opravdanja" i da ih nissta ne mozze i ne sme spasiti od krivccnog gonjenja.
Tadich i Mesich naveli su takodje da treba razjasniti sudbinu svih nestalih u nedavnim ratovima i zalozzili se za dosledno posstovanje ljudskih i manjinskih prava kao i povratak izbeglica.
Predsednik Srbije Boris Tadich je nakon susreta sa Mesiccem izjavio da povratak izbeglih Srba u ovu zemlju ne ide zzeljenim tokom.
Tadich che se sastati i sa politicckim i kulturnim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a posle podne planirana je njegova poseta Kninu.
Predsednik Srbije u Hrvatsku stizze iz posete Crnoj Gori, a posle Zagreba odlazi i u Bosnu u Hercegovinu i Makedoniju.
XS
SM
MD
LG