Dostupni linkovi

JERUSALIM


Izrael koncentrisse trupe na granici sa Gazom, javljaju agencije. Premijer Ehud Olmert kazao je da "otkucava sat" za palestinska podrucja i da ce postati meta vojne akcije ukoliko pripadnici militantnih palestinskih organizacija ne oslobode izraelskog vojnika Gilada Salita (19). Istovremeno, palestinska oruzzana grupa ponovo je danas odbila da pusti kidnapovanog vojnika, zahtevajucci oslobadjanje iz izraelskih zatvora 120 palestisnkih zzena i 300 musskaraca mladjih od 18 godina. Izraelska strana odbacuje ovaj zahtev otmiccara. Americcki drzzavni sekretar Kondliza Rajs je apelovala na Izrael da se uzdrzzi od vojne akcije i da prednost diplomatiji. Militantni Hamas, koji se nalazi na ccelu palestinske vlade, takodje je zatrazzio oslobadjanje izraelskog vojnika.
Vojnik Salit je otet pre nekoliko dana otet u napadu militanata na izraelsku kontrolni punkt na granici sa Pojasom Gaze. Tom prilikom su ubijena dva izraelska vojnika.
Salitovo zarobljavanje je prvi takav slucaj od 1994. godine i izazvalo je zzestoku reakciju u izraelskoj javnosti.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG