Dostupni linkovi

Koštunici odobrena poseta


Premijer Srbije Vojislav Koštunica će 28. juna na Vidovan posetiti Kosovo, pošto je UNMIK to odobrio, potvrdio je portparol UNMIK-a, Niradž Sing:

“Od srpskog premijera smo dobili zahtev da poseti Kosovo. Pošto je razmotrena, poseta će biti dozvoljena.”

Sing kaže da se radi o privatnoj poseti Koštunice i da neće biti zvaničnih susreta. S druge strane, zvaničnici institucija Kosova kažu da premijer Koštunica nije dobrodošao pošto ni sedam godina posle sukoba nije prihvatio novostvorenu realnost. Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je da se protivi Koštunicinoj poseti zbog njegovih stavova prema Kosovu:

“Ja kažem ne. Možemo posetiti Srbiju, a oni Kosovo, kada se potpuno odvojimo.”

I Vlada Kosova se protivi poseti srpskog premijera, kaže portparol Vlade Uljpijana Ljama:

“Mnogi premijeri posećuju Kosovo i oni izražavaju dobru volju. Ali to se ne može reći za srpskog premijera Koštunicu koji nikada nije želeo da prizna realnost na Kosovu. U sadašnjim okolnostima ova poseta nije dobrodošla.”

Srpski premijer bi trebalo da prisustvuje tradicionalnoj proslavi Vidovdana u Gračanici i obeležavanju 617 godina od Boja na Kosovu. Sa Koštunicom bi u Gračanicu trebalo da doputuje i šefica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić. Prošle godine vidovdanskoj liturgiji na Gazimestanu prisustvovao je ministar inostranih poslova bivše državne zajednice Vuk Drašković.

Portparol UNMIK-a Niradž Sing izjavio je da se poseta srpskog premijera ne sme politizovati, jer on dolazi zbog verskog praznika:

“Razlozi posete su religijske prirode i želimo da tako i ostane.”
XS
SM
MD
LG