Dostupni linkovi

Zamjera li se predsjedniku što je antifašista?


Dio hrvatskih medija katoličke i desno-populističke orijentacije zamjera predsjedniku Mesiću njegove stavove oko antifašizma, ali i oko slobode medija, zaključak je koji se nameće nakon što je Glas koncila započeo priču, a Večernji list poentirao, optužujući Mesića da je bio kadrovik UDB-e. Mesić ima jednostavno objašnjenje, podsjećajući da je cijela priča plasirana dan-dva pred njegov govor povodom Dana antifašističke borbe, kada je iznova oštro osudio fašizam:

„Hrvatska bi se, prema 'Večernjim', trebala ponositi kvislinzima koji su služili tuđim interesima, tuđoj ideologiji i oblatili hrvatsko ime. To je podvala koja je namještena da bi mi neko zviždao.“

Glas koncila je informaciju o Mesićevu razgovoru sa dužnosnikom UDB-e stavio u sam vrh teksta, koji se inače bavi UDB-inim nadzorom nad crkvom u socijalizmu, što bi, po riječima glavnog urednika, Ivana Miklenića, napravio svaki novinar na svijetu. On nam je u telefonskom razgovoru kazao kako njegove novine uopće nisu željele optužiti Mesića i da je Večernji list napravio čistu manipulaciju i konstrukciju. Miklenić nas je zamolio da ne objavljujemo tonski zapis našeg razgovora, jer da će u sljedećem broju svog tjednika imati komentar i na tu temu.

Za analitičara Feral Tribune-a, Marinka Čulića, također nije slučajno što su se napisi pojavili pred Dan antifašističke borbe i da je njihova krajnja namjera rekonstruirati taj blagdan:

„I to sa krajnje desnih pozicija, toliko desnih da se rekonstruira i Tuđmanova pozicija jer je on zapravo instalirao taj praznik, on je imao pozitivan odnos prema antifašizmu, mada ga je optuživao za komunističko sektaštvo. Htjeli su to rekonstruirati tezom da je Titov antifašizam bio fašizam, a da je jedini pravi antifašizam bilo ustaštvo.“

Svrha takvih poteza bila bi kompromitiranje samog antifašizma, ali i Sanadera, koji je prihvatio antifašističku retoriku pred desnim krilom HDZ-a, ocjenjuje Čulić.

Profesor etike u novinarstvu na zagrebačkom Sveučilištu, Stjepan Malović, podsjeća da se Mesić u posljednje vrijeme u niz navrata založio za slobodu i neovisnost medija i da je to, očito, zasmetalo onima koji medije kontroliraju. Inače, sve su glasnije teze kako je stvarni vlasnik Večernjeg nekadašnji Tuđmanov savjetnik, Ivić Pašalić:

„Ne bih rekao da je to sezona kiselih krastavaca, nego da je to jedna već vidljiva strategija narušavanja ugleda predsjednika Mesića i da je tu već otvoren jedan medijski rat.“

Mesić je kazao kako je šteta što kardinal Bozanić nema utjecaja u katoličkim medijima, jer inače ne bi objavljivali „takve svinjarije“. Čulić u pisanju Glasa koncila, a potom Večernjeg, vidi neku zajedničku strategiju, što god o tome tvrdio urednik Glasa koncila, Miklenić:

„Ne znam da li je to dogovoreno, ali u duhu je dogovoreno da se jedan komadić informacije, bez završne teze, pojavi u 'Glasu koncila', a da iza toga poentira 'Večernji list'.“

Čulić dopušta i mogućnost da je Mesić svojom izjavom dao prigodu Bozaniću da cijelu priču sa crkvene strane sretnije dovede do kraja:

„Ovih dana su se pojavile informacije da je prošle godine Bozanić u Muzeju holokausta u Vašingtonu zapalio svijeću. Ne treba sasvim isključiti mogućnost da tu postoji neka evolucija, ali i snažan otpor u crkvi. Ne znam što je od svega toga točno, a najvjerojatnije ne zna ni Mesić, pa možda na neki način otvara prostor Bozaniću da ta evolucija ipak počne.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG