Dostupni linkovi

Nove optužbe na račun Irana


Sjedinjene Drzave i ranije su optuzivale Iran za mijesanje u iracke unutrasnje stvari, no posljednje ocjene zapovjednika americkih snaga u Iraku, generala Georgea Casya, do sada su najostrije i najkonkretnije.
Na konferenciji za novinare u Pentagonu, general Casey rekao je kako svojim djelovanjem Iran cini sigurnosnu situaciju u Iraku dodatno slozenom:

"Prilicno smo sigurni da Iranci kroz tajne operacije specijalnih snaga dostavljaju oruzje i tehnologiju za izradu eksplozivnih naprava ekstremnim siitskim skupinama u Iraku. Posebni agenti u Iranu i Libanonu obucavaju clanove tih skupina za koristenje ovih sredstava. Oni takodjer koordiniraju teroristicke operacije u Iraku, i protiv nasih vojnika i protiv irackog naroda. To je vrlo opasno," izjavio je general Casey i ocijenio kako se stanje dodatno pogorsalo od pocetka ove godine, kada je iranska potpora ekstremnim skupinama na jugu Iraka dodatno pojacana.

Americki vojni zapovjednik u Iraku priznao je da jos uvijek nema dokaza koji bi potvrdili da iranski operativci djeluju u toj zemlji, ali je rekao kako nema sumnje da su neki elementi u vladi u Teheranu svjesni tih aktivnosti i vjerovatno u njih ukljuceni:

"Vidimo na terenu da jedna od specijalih brigada iranske Revolucionarne garde za tajne operacije provodi ove aktivnosti. Razumljivo je za pretpostaviti da to ne mogu raditi samostalno i da moraju biti pod zapovjednistvom nekoga u Teheranu", izjavio je general Casey.

Sjedinjene Drzave vjeruju da vlasti u Teheranu dostavlju oruzje siitskim pobunjenicima okupljenim oko radikalnog vodje Moktade al-Sadra.

No, unatoc sve jacim sumnjama, sluzbeni Washington jos uvijek nije izravno prenio svoje nezadovoljstvo vladi Irana. Ministar obrane Donald Rumsfeld vjeruje da je to posao za americko drzavno tajnistvo, ali da je nezadovoljstvo Washingtona iranskom ulogom u Iraku i bez toga jasno i vidljivo:

"Ja sam javno iznio svoju zabrinutost zbog toga, sada je to isto ucinio i general Clearly. Prema tome nemoguce je da Iranci nisu svjesni toga ili da nisu registrirali nase izjave, a kojima izrazavamo nezadovoljstvo zbog cinjenice da njihove aktivnosti nisu korisne i da dovode do pogibije americkih vojnika," izjavio je ministar Rumsfeld.

Tesko je vjerovati da bi u skorije vrijeme dvije strane mogle izravno i otvoreno razgovarati o Iraku. Vlada u Teheranu je ranije ponudila takav razgovor, ali je kasnije povukla ponudu, ocijenivsi da diskusija o toj temi s Amerikancima "ne bi bila od bilo kakve koristi".
XS
SM
MD
LG